23.4.2024. 14:12
Iranci suspendirali reprezentativnog golmana nakon što je zagrlio navijačicu na kraju utakmice
Hossein Hosseini (31), iranski reprezentativni golman, dobio je suspenziju i novčanu kaznu Iranskog nogometnog saveza nakon što je zagrlio navijačicu koja je uskočila na teren na stadionu Arak nakon utakmice iranske Pro lige između Esteghlal Teherana i Aluminium Araka.

Navijačica, koja je nosila hidžab, uspjela je doći do Hosseinija koji ju je kratko zagrlio. Potom su zaštitari odveli golmana Esteghlal FC-a u svlačionicu dok se žena vratila na tribine.

Dnevni list Khabar Varzeshi izvještava da je Hosseini, koji je odigrao 11 utakmica za reprezentaciju Irana, suspendiran na jednu utakmicu i kažnjen sa 4.400 eura zbog "neprimjerenog ponašanja prema službenicima osiguranja utakmice".

Inače, 2019. godine žene su se vratile na nogometne stadione u Islamskoj Republici Iran nakon 40-godišnje zabrane.

Pravila su promijenjena nakon smrti 29-godišnje Sahar Khodayari, koja je počinila samoubistvo nakon što je saznala da bi mogla biti osuđena na šest mjeseci zatvora jer je pokušala ući na nogometni stadion prerušena u muškarca kako bi gledala utakmicu između Esteghlala i kluba Al-Ain iz Ujedinjenih Arapskim Emirata.

Khodayari, poznata kao "plava djevojka" po bojama svog tima, Esteghlal, provela je dva dana u zatvoru i puštena je na slobodu čekajući suđenje.

No, kad je saznala da bi mogla biti osuđena na šest mjeseci zatvora, odlučila se spaliti!

Nakon što je zadobila opekline na 90 posto tijela, mlada je žena preminula u teheranskoj bolnici 9. septembra 2019.

Njena smrt, osim što ju je učinila simbolom borbe za ravnopravnost, izazvala je brojne reakcije, uključujući i Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA).

Predsjednik FIFA Gianni Infantino objavio je nakon toga da će Iran dopustiti ženama da uđu na stadion Azadi kako bi gledale kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana