16.4.2024. 14:02
Pogledajte kakvo nevrijeme se kreće prema BiH, meteoalarm u Hrvatskoj: Puše jak vjetar, stiže snijeg
Nakon izrazito vrućih dana s ljetnim temperaturama zraka, stigla je najavljivana promjena vremena. Jače naoblačenje s kišom sa sjeverozapada zemlje postupno će se širiti na ostale krajeve.

Mjestimice će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih.

Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 °C, u drugome dijelu dana osjetno zahladnjenje, javlja DHMZ Hrvatske.

Stranica AccuWeather javlja narandžasti upozorenje za vjetar u Sarajevu.

Na stranici Rain alarm već se vidi kako na prostore Hrvatske i Bosne i Hercegovine stiže oluja s područja Slovenije.

DHMZ Hrvatske je izdao meteoalarm za cijelu zemlju.

Zbog jakog je vjetra na snazi žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, osječku, gospićku, splitsku i kninsku regiju te za srednju i južnu Dalmaciju. Na tim se područjima mogu očekivati olujni udari sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra bit će veći od 65 km/h.

Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju na snazi je narančasti meteoalarm zbog olujne bure. Najjači udari vjetra bit će 65-130 km/h, javlja DHMZ.

Za područje Kvarnera i Kvarnerića na snazi je crveni meteoalarm. Tamo je ujutro moguć mjestimice jak jugozapadnjak i jugo, a navečer vrlo jaka, mjestimice olunja bura. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h).

Slično vrijeme kao u Hrvatskoj može se očekivati i na prostoru Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini od sredine dana postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju. U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg.

U Hercegovini će većinom padati kiša, a snijeg može padati na planinama. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, sa dolaskom padavina u opadanju.

U Sarajevu veći dio dana umjerena naoblaka. Jače naoblačenje i kiša se očekuju u večernjim satima. U noći na srijedu može padati i susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana