16.4.2024. 18:34
Srbin podnio tužbu protiv Hrvatske: Sebe i sina upisao kao Hrvate a sad želi ispraviti tu "grešku"
Jedan Srbin s hrvatskim pasošem koji živi u Americi podnio je tužbu protiv Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava.

U tužbi tvrdi da mu Hrvatska krši konvencijsko pravo na porodični život, a podnio ju je nakon što su mu odbijeni zahtjevi za ispravkom podataka koje je unio u hrvatskom konzulatu u New Yorku 2007. nakon rođenja svog sina.

Naime, on je tada i pod "narodnost" i pod "državljanstvo" i za sebe i za sina upisao da su Hrvati, ali zapravo je htio upisati da su državljani Hrvatske, a Srbi po narodnosti.

Upravni sud mu je odbio zahtjev za ispravkom te dodao da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Na osnovu njegove tužbe je Evropski sud nedavno pokrenuo postupak protiv Hrvatske.

"Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?", neka su od pitanja na koja predstavnica Hrvatske mora odgovoriti Evropskom sudu za ljudska prava, piše "N1".

(Aldin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana