16.4.2024. 20:19
Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova
Većina poslanika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope podržala je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strazburu članstvo Kosova u ovoj organizaciji, posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Izvještaj je sastavila grčka poslanica Dora Bakojanis, a njegov nacrt je u martu odobrio Komitet za politiku i demokratiju ove organizacije.

Obraćajući se Skupštini, Bakojanis je naglasila da je Kosovo, "bez obzira na neke nedostatke", funkcionalna demokratija i ispunjava uslove za prijem. 

Ona je rekla da su pravnici, takođe, potvrdili stav da Kosovo ispunjava osnovne uslove za članstvo u Vijeću Evrope.

Osvrćući se na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, ocijenila je da se radi o pitanju koje je u "unutrašnjoj nadeležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Vijeće Evrope".

Zbog toga je rekla da Vijeće ministara treba da pozove Kosovo da postane članica Vijeće Evrope.

Navela je i da njen izvještaj ne obuhvaća pitanje priznavanja ili nepriznavanja Kosova i da nije dužna da se bavi pitanjem državljanstva.

Poručila je, ukoliko bi to bio slučaj, ona ne bi pristala da sačini izvještaj i prilagodila bi se stavu svoje zemlje, Grčke, koja ne priznaje koosvsku nezavisnost.

Kako Bakojanis, tako i ostali govornici, uključujući pravne eksperte, pozdravili su odluku vlade Kosova da primijeni odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana