19.4.2024. 12:37
Hrvatska opozicija želi formiranje anti-HDZ vlade
Nakon okončanih izbora u Hrvatskoj, previranja ne prestaju. Iako je HDZ osvojio najviše saborskih mandata, još nije poznato hoće li formirati vlast.

Naime kako saznaje Index.hr iz izvora bliskih koaliciji Rijeke pravde, danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godine dana te napravila samo nekoliko ključnih stvarim, promijenila izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog tužioca i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan LeX AP.

Zakon kojeg je HDZ progurao kako bi spriječio curenje informacija o korupcijskim aferama u javnost.

Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidirala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Kako doznajemo, jedan od čelnika opozicionih stranaka je s tom idejom danas došao Peđi Grbinu, predsjedniku SDP-a i čelniku koalicije Rijeke pravde. Grbin je rekao da bi podržao takvu ideju, ali uz uvjet da mandatar takve vlade ne bude mostovac Nikola Grmoja.

Kako doznajemo, jedan od lidera anti-HDZ-ovske koalicije će danas kontaktirati i predsjednika Zorana Milanovića te mu predložiti tu ideju. Namjera je da se za mandatara odabere ozbiljna osoba na koju se može računati da će napraviti dogovorene ključne točke a da osim toga bude riječ praktički o tehničkoj vladi.

Kad se realiziraju tih ključnih nekoliko točaka plana, koje bi po mišljenju lidera anti-HDZ-ovske opozicije osigurale poštenije izbore, raspisali bi se novi izbori.

Što se pak tiče današnje ideje Mosta da se 76 ruku protiv HDZ-a skupi u suradnji s Mostom i DP-om, a bez Možemo i SDSS-a, iz SDP-a neslužbeno poručuju da na to ne bi pristali jer bi tako praktički prepustili cijelu vladu desničarima.

(Ajdin B.)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana