Kolač od crvenih ribizli pravi je ljetni desert za koji ne treba previše vremena ni truda, nije presladak, ali je zato preukusan.
Sve što trebate jeste napraviti jednostavnu koru, a preko nje dolazi istučeni bjelanjak s umiješanim ribizlama. Izvana će ih sakriti, a u presjeku se otkriva sve bogatstvo ovog jednostavnog deserta.
Za pripremu kolača od crvenih ribizli treba vam tek 20 minuta, za pečenje 35 i još ćete morati pričekati otprilike pola sata da se kolač malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Sastojci
Za koru
190 grama brašna
1 čajna kašičica praška za pecivo
115 g maslaca, omekšanog
100 g šećera
2 velika jaja
1 ½ čajne kašičice naribane limunove korice
Nadjev
100 g šećera
2 čajne kašičice kukuruznog škroba
300 g crvenih ribizli
Priprema
Prosijte brašno i prašak za pecivo u zdjelu srednje veličine. Umiješajte maslac, šećer, žumanjke i limunovu koricu i miksajte dok se ne formira tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu 30 minuta. Bjelanjke ostavite sa strane za nadjev.
Zagrijte rernu na 165 Celzijusovih stepeni. Namastite dno i stranice kalupa s odvojivim dnom promjera 25 cm. Razvaljajte tijesto u krug promjera 25 cm i položite ga u pripremljeni kalup s odvojivim dnom.
Pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, otprilike 25 minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Tucite bjelanjke u staklenoj ili metalnoj zdjeli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postupno umiješajte šećer i kukuruzni škrob i miksajte još pet minuta. Rukom umiješajte ribizle, a zatim rasporedite preko kore.
Vratite u rernu i pecite dok bjelanjak na vrhu ne dobije boju, 10-ak minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite.
(SM)