Iako je turistička sezona tek na početku, kafići i restorani širom Hrvatske već su otvorili vrata – i istovremeno pokazali da su i cijene „spremne“ za sezonu.
U jednom od kafića u Biogradu na Moru, konobarica je izjavila:
“Iznenadili su nas gosti tokom vikenda. Evo, oko 2000 gostiju u kampu, i kampera i mobilnih kućica. Otvorili smo, ali ne znamo da li ćemo nastaviti od ponedjeljka. Nema ljudi koji bi radili.”
U drugom restoranu, koji je ranije počeo s radom, konobarica je rekla:
“Cijene su do sada ostale prošlogodišnje, a sigurno će porasti u sezoni, barem za pola eura do jedan euro. Pa, pošto su u prodavnici, još uvijek vrijedi pojesti nešto napolju.”
Dok neki objekti već posluju, drugi još uređuju interijere, mijenjaju krovove i završavaju pripreme. Kako prenose hrvatski mediji, trenutne cijene nazivaju „podnošljivima“ – ali uz napomenu da će sigurno ići naviše.
Kugla sladoleda trenutno košta između 2 i 3,5 eura, dok su uštipci 5 eura, a lepinja pržena u ulju 4 eura. Pizze, u zavisnosti od sastojaka, kreću se između 11 i 15 eura, a kokteli dostižu cijene od 6 do 10 eura.
Jedna Zagrepčanka podijelila je svoje iznenađenje u vezi s cijenama kafe:
“Na samoj rivi platila sam manje za kafu s mlijekom nego u komšiluku u kafiću u Zagrebu – 1,80 eura, što me je prijatno iznenadilo. U kafiću udaljenom 200 metara cijena je 2,20. Koka kola je oko 3,50 eura, limundada 3 eura.”
Cijene u prodavnicama i tržnim centrima na obali uglavnom su iste kao u unutrašnjosti, ali u manjim privatnim radnjama znaju biti osjetno više. Zanimljivo je i to što, prema nekim iskustvima, u pojedinim kafićima, kioskima pa čak i mesarama nije moguće platiti karticom – što za turiste iznenađujuće ostaje praksa i u 2025. godini.