Savjet ministara BiH dao je saglasnost Službi za zajedničke poslove institucija BiH na novi Cjenovnik jela i pića u objektima institucija, uz procjenu da će njegova primjena povećati prihode za oko 35%.
Kako je saopćeno, cjenovnik je usklađen s preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH, a korekcije su uvedene zbog rasta ulaznih troškova. Povećane su cijene prehrambenih proizvoda u okviru Službe za zajedničke poslove.
Navodi se da će se na ovaj način kompenzovati poskupljenja sirovina brašna, ulja, riže, zamrznutih proizvoda, voća, povrća i mesnih prerađevina koje u formiranju cijena gotovih obroka učestvuju s više od 90%.
Do sada su obroci za zaposlene i izabrane dužnosnike u institucijama BiH bili znatno jeftiniji od tržišnih. Prema ranijim medijskim navodima, pojedina jela koštala su od 1 KM do 4 KM (npr. teleća čorba, pečeni krompir, riža i kolač 1 KM; pura s pavlakom 1,50 KM; sendvič sa sirom 2 KM; ćufte 3 KM; punjene paprike 3,50 KM; ćureći sote ili grašak s piletinom 4 KM).
Iako novi cjenovnik treba da prati rast troškova, odluka otvara pitanje usklađenosti povlaštenih cijena u institucijama sa širim socioekonomskim okvirom, budući da građani trpe rast troškova života.