24.2.2023. 11:23
1
Šta se dešava u reprezentaciji BiH: "Vela havle, rekao sam sve, vjera u Boga mi ne dozvoljava da lažem"..."Bilo je 'stručnjaka' kojima nisu valjali ni Džeko, Ibrahimović"
Košarkaši BiH su sinoću Tuzli pobijedili Crnu Goru sa 74:66 u duelu 11. kola grupe K kvalifikacija za SP i ostali u igri za plasman na prvenstvo.

Selektor Adis Bećiragić je govorio na zvaničnoj press konferenciji nakon sinoćenjeg trijumfa.

“Bila je ovo klasična utakmica između dvije selekcije koje se spremaju dva, tri dana. Nije tu bilo puno taktike. Bilo je očigledno da neki igrači ne igraju u svojim klubovima, a da neki igrači nisu trenirali prethodnih dana. Roberson već neko vrijeme nije igrao u Turskoj zbog zemljotresa. Neki igrači su možda na nižem nivou nego na onom koje očekujemo, ali kao tim, uz publiku odigrali smo veoma važnu utakmicu i ostali u trci za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Čestitke timu, mojim igračima i hvala svim igračima koji su došli da nas podrže”, kazao je selektor i osvrnuo se na to što je večeras rotirao osam igrača.

“Ja vjerujem da su dva visoka igrača Crne Gore mnogo nadmoćnija u odnosu na Ismeta Sejfića i na Topolovića. Rizikovali smo. Znam da nisu na ovom nivou da igraju protiv Crne Gore. Dali bi energiju, ali znam da to nije dovoljan kvalitet da igraju protiv igrača protiv kojih se ne mogu boriti Halilović i Kamenjaš.”

Bećiragić je otkrio i da je Miralem Halilović igrao utakmicu sa napuknutim rebrom.

“Mi smo krili da je kapiten Halilović imao napuknuto rebro i da je došao ovdje na svoje insistiranje. Rekao mi je ako treba da umre on će igrati. Nije trenirao 14 dana. On nije mogao dati svoj maksimum. Imamo Johna koji poslije zemljotresa nije trenirao. Ako je trenirao, to je lažno treniranje. Odlično je odigrao, ali mislim da bi odigrao bolje da je bio u igračkom kontinuitetu. Imamo Kamenjaša koji je zalijepljen za klupu i navija, čak i ne ulazi”, kazao je Bećiragić i dodao:

“Prvo poluvrijeme je trebalo da bude tri do pet razlike za nas, što bi nam možda dalo mogućnost da u drugom poluvremenu napravimo više. Rotacija je mala, ali to je tako. Svako ko prati košarku zna da je ovo sve što radimo na ogromno srce naših momaka i ove publike. Volio bih da smo pobijedili više, ali drago mi je da smo ostali živi.”

Umiješao se i Ćamil Duraković

Da je mnogo bure izazvao je selektor košarkaških Zmajeva Adis Bećiragić kada nije poslao pozive Edinu Atiću i Emiru Sulejmanoviću za mečeve kvalifikacija koje očekuju BiH u narednih nekoliko dana, govori i status potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića.

Naime, nakon što je selektor Bećiragić izjavio kako neće nikoga moliti da igra za reprezentaciju, prvo su se oglasili Edin Atić i njegov menadžer Miško Ražnatović.

Međutim, tu nije kraj saopštenjima. Jučer se oglasio bh. političar Ćamil Duraković i jasno iskazao podršku Sulejmanoviću. Prema njegovoj objavi, njih dvojica se poznaju duži period, a Duraković je napisao kako “bh. košarkaš od danas nije sam”.

Također, Duraković je prozvao selektora Bećiragića te ga nazvao “izuzetno drskim čovjekom”.

“Emir Sulejmanović više neće igrati za Bosnu i Hercegovinu. Nakon press konferencije Adisa Bećiragića, selektora bh. košarkaške reprezentacije, evo ravnih 48 sati pokušavam da saberem utiske i snagu da prešutim… i ne mogu! Naime, ovaj izuzetno drzak čovjek, na krajnje nesportski način, prekjuče je komentarisao zašto nije pozvao Emira Sulejmanovića i Edina Atića, jer kako tvrdi Bećiragić “u novembru nisu htjeli igrati za bh. reprezentaciju”. Osim toga, Bećiragić se potrudio da slikovito pojasni svoj odnos sa pomenutim igračima, u svom stilu: “Kad te napusti djevojka, onda ne trčiš za njom”, napisao je Duraković te dodao:

“U svom pojašnjenju, Bećiragić nesmotreno više govori o sebi, nego o svojim igračima i svako ko je dobro slušao, a naknadno i čitao, shvatit će da su odnosi lične prirode i da postoji animozitet selektora Bećiragića prema ovoj dvojici sjajnih momaka. Naravno, kontaktirao sam Emira i saznao nekoliko detalja iz skorije prošlosti i saslušao njegovu stranu priče koja medije očito ne zanima.”

Uz to, u objavi na svom Facebook profilu naglasio je kako je svjedok karakternih osobina Sulejmanovića i ljubavi prema BiH. Naveo je da odluke selektora treba poštovati. ali i da se generalno BiH olako odriče kvalitetnih kadrova.

“O njegovim sportskim rezultatima govori statistika. Tim prije, arogancija nekog selektora biva i treba biti “pomnožena s nulom”. Odluke selektora generalno treba poštovati, međutim bilo je “stručnjaka” kojima nisu valjali ni Džeko, Ibrahimović… a evo danas, Emir valja Španiji, ali za nas, po mišljenu selektora, nije dobar. Prečesto se i olahko, u svakoj oblasti, odričemo kvalitetnih kadrova koje ničim ne možemo nadoknaditi. Ne znam da li se selektor Bećiragić sjeća da je promašio kad nije smio promašiti i da ga se niko nije odrekao poslije toga. A možda danas opet promašuje… Svoju političku karijeru posvećujem bosanskohercegovačkoj mladosti koja neće i ne smije biti sama. Emir Sulejmanović od danas nije sam. “




BiH je trenutno četvrta na tabeli u grupi G, a u zadnjem kolu u nedjelju gostuje Mađarskoj.

Našem timu za plasman na SP je potrebna pobjeda u Mađarskoj te poraz Crne Gore na svom terenu od Češke.


(Admir O.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.