20.8.2023. 19:58
1
Od alibija do neuspjeha: Patriotizam sam po sebi ne garantuje uspjeh na terenu
Današnji poraz košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine od Poljske nije iznenađenje, već logičan ishod dugog niza alibija i nedostatka pravog fokusa. Iako su se nadali plasmanu na Olimpijske igre, ključni igrači pokazali su neprihvatljivo malo želje na terenu, dok je selektor Bećiragić vodio tim bez jasne vizije i strategije.

Loši uslovi

Već prije samog turnira, čuli smo mnogo alibija o lošim uslovima priprema. Naravno, teški uvjeti mogu imati utjecaj na pripreme, ali pravi timski duh i želja da se pobijedi trebali su nadjačati  sve prepreke. Čini se da su se ti alibiji koristili kao priprema za kasnije izgovore. Na terenu, Nurkić i Musa su djelovali kao da imaju važnije stvari na umu. Nedostatak energije, borbenosti i liderstva bili su vidljivi svima. Selektor, također je pokazao nedostatak autoriteta i taktičke snalažljivosti. Nedovoljno korištenje timeouta i neadekvatne izmjene tokom igre, jasno su ukazivale na njegovu nespremnost da preuzme kontrolu nad situacijom. 

Ovaj poraz je jasan odraz niza problema koji su tiho tinjali u košarkaškoj reprezentaciji BiH. Umjesto da se suoče s tim izazovima, igrači i stručni štab koristili su alibije kao izgovore za svoje neuspjehe. Na kraju dana, alibiji ne pobjeđuju utakmice.

Nije dovoljno samo biti patriota


Nurkić, često istican kao ključni igrač, pokazao je da mu je važnija Instagram publika od navijača u dvorani. Njegova sramežljiva igra i neosjećajnost prema timskom cilju daju naslutiti da su mu individualni uspjesi mnogo važniji od timskih. Umjesto da nosi ekipu, Nurkić je postao simbol razmažene zvijezde koja se gasi kad je najpotrebnija.

Musa, svakako još jedan bh igrač sa "zvučnim" imenom, pokazao je da mu nedostaje mentalna čvrstoća. Kroz svoju letargičnu igru i nedostatak liderstva, Musa polako postaje sinonim za odsustvo karaktera u odlučujućim trenucima.

Dublji problemi

Ovaj neuspjeh nije samo izgubljena utakmica. To je ogledalo koje kao što rekoh, reflektira vjerovatno, dublje probleme. Dok drugi timovi preuzimaju odgovornost za svoje postupke, naša reprezetacija  je postala paradigma izgovora.

Poljska će se sada boriti za svoje mjesto na Olimpijskim igrama, dok će BiH ostati s ožiljcima ovog fijaska.


(Admir O.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.