3.10.2023. 17:54
3
Šta se krije iza ostavke Nermina Bašića: "Da je želio otići, dao bi neopozivu ostavku. Namjera je bila da prebaci tu opštu 'gungulu' i da smiri tenzije"
Šef stručnog štaba FK Željezničar Nermin Bašić, ponudio je sinoć ostavku na toj poziciji, što je Upravni odbor tog kluba odbio.

Sve se dešavalo nakon pobjede Želje na Grbavici nad Širokim Brijegom, čime je prekinut crni niz od pet poraza u nizu.

O zbivanjima u Želji smo razgovarali sa bivšim fudbalerom tog kluba Nedom Turkovićem.

"Ja sam i znao da će on poslije ove utakmice dati ostavku jer je čekao stvarno da pobijedi utakmicu, međutim, tu je vruća glava...mislim da je malo 'poletio' jer po meni nije pravi trenutak uopšte, te ako nije bio pravi trenutak poslije pet poraza, nije ni sada pred derbi pravi trenutak. To sigurno neće 'razdrmati' igrače, već ih samo može dovesti do još veće nervoza i svega ostalog. Mislim da je namjera bila da prebaci tu opštu 'gungulu', te da smiri tenzije koje su realno bile velike i gol sinoć kada je pao u 90-toj minuti, njemu je laknulo sigurno ali mislim da je u suštini malo 'poletio' da dadne ostavku jer on kao trener nije mislio da je ekipa igrala dobro. Inače, on kao trener ima idealizovan način i stil igre koji trenutno ne polazi za rukom u ligi, gdje on želi da dominira, da ima posjed lopte itd, međutim, nije to baš tako u ovoj bosanskoj ligi i on bi to trebao najbolje da zna", govori nam Turković na početku razgovora.

Kao što smo prethodno naveli, Bašić je podnio ostavku, što je UO Želje to odbio, pa smo našeg sagovornika pitali šta to znači, da li je on i dalje trener?

"To znači da će on definitivno ostati trener i da će nastaviti da radi. Definitivno ima i podršku do kraja, šta god radio, jedino ako striktno ne želi da ide, mada da je želio dati ostavku dao bi neopozivu bez obzira šta odluči Upravni odbor. Međutim, on je pod ugovorom višegodišnjem tako da ne može tek tako dati ostavku. U tom slučaju, mora plaćati 'penale', zatim neko obeštećenje klubu, tako da ti kada si radnik, ne možeš tek tako otići, imaju neka pravila u fudbalu i to se mora poštovati", kaže Turković.

O lošoj finansijskoj situaciji u klubu govori da nije istina da je Željezničar baš tako nisko na tablici sa finansijskog aspekta. 

"Ima i drugih ekipa koje plaćaju neke određene limite. U poređenju sa Sarajevom, to ne može stati u isti koš, pa ni sa Borcem, Zrinjskim..Kazati da je Željo u lošoj finansijskoj situaciji, to je malo pretjerano i to baš i nije tako kao što se predstavlja. Istina je da se vraćaju dugovi i sve to, međutim, dosta stvari je redovno isplaćeno, pa je bilo i premija za Evropu, igrači novi kojima se produžavaju ugovori, neće baš za male novce da produže ugovore.. Tako da je to malo prenapuhana priča koja je bila istinita prije dvije godine, međutim, u ovom trenutku to i nije baš tako da oni jedva preživljavaju", rekao je bivši napadač "Plavih".

Na pitanje, šta je onda problem odgovara da je problem što drugi klubovi malo više napreduju.

"Što imaju veći roster, pa 25 kvalitetnih igrača, te 20 igrača koji 5.000 KM, i to nije isto ako imaš 20 igrača koji imaju 1.500 KM plaću. Očito je skuplji - bolji igrač i očito je da imaš veći izbor i veću rotaciju igrača u polju. Budući da ih pratim, Zrinjski ima 35 igrača na treningu i među njima igrače koji nisu registrovani a koji su igrali u talijanskoj Seriji A, osvajali bronzane medalje na svjetskim prvenstvima itd", zaključio je u razgovoru za naš portal Nedo Turković.

(Ajdin B.)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.