28.4.2018. 12:21
0
"Ovo su apsurdi neviđenih razmjera. Dudaković je imao nebo i zemlju, a sa svih strana oružje koje ga tuče. Svi ostali su imali izlaz"
U Bihaću je uhapšen bivši komandant 5. korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković, zbog optužbe za ratne zločine tokom rata u BiH.

Tokom dana se očekuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Sudu BiH dostavi prijedlog za određivanje pritvora ratnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću, Ibrahimu Nadareviću i ostalima koji su jučer uhapšeni.

Uhapšeni su zbog sumnje da su odgovorni za navodne ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Bosanskoj krajini tokom 1995. godine.

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića,  je najavio da će Tužilaštvo BiH sigurno uputiti prijedlog za određivanje pritvora, ali je dodao i da se nada da Sud BiH neće prihvatiti prijedlog Tužilaštva.

Advokat je od Tužilaštva BiH zatražio da angažuje vještaka medicine, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje Atifa Dudakovića, jer general već duže vrijeme ima određenih zdravstvenih problema, ali nije poznato da li su ozbiljni.

Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević se nisu izjasnili "na osnov sumnje koje im Tužilaštvo stavlja na teret", te je odbrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu. Za Dudakovića je zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje.

Podsjetimo, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH jutros je u šest gradova pretresla 16 lokacija u uhapsila 13 osoba, među kojima je i bivši komandant 5. korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković
Poslušajte šta je za Source o hapšenju rekao Zaim Backović, ratni komandant i zastupnik u Parlamentu BiH.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.