24.2.2016. 22:16
0
Jedna glava, tri jezika - Hyundai Ioniq
Metafora bi trebalo da je na mjestu jer je južnokorejska kompanija predstavila tri naizgled ista, ali potpuno različita modela sa jednim imenom.
Nije komplikovano koliko se čini - Hyundai je uoči Sajma automobila u Ženevi predstavio model Ioniq i to u sve tri varijante do kojih će kupci moći da dođu: plug-in hibrid, hibrid i u potpunosti na električni pogon. To znači da se Hyundai ozbiljno pripremio da preotme dio klijentele Toyoti Prius, koja predstavlja direktnog konkurenta, ali i Nissan Leaf-u, koji važi za najprodavaniji električni automobil na svijetu. Nije zgoreg reći da Ioniq izgleda bolje od Priusa, dok je sa Leaf-om tu negdje. 

Plug-in hibrid i hibridni model imaće 1.6-litarski motor sa 4 cilindra i direktnim ubrizgavanjem. Plug-in će moći da pređe oko 50 kilometara samo na električni pogon, dok suvi hibrid ima ukupnu snagu od 140 konjskih snaga. Kod ovakvih automobila akcenat je na veoma niskoj emisiji štetnih gasova. Međutim Ioniq u odnosu na Prius ispušta 9 grama ugljen-dioksida više po kilometru, ali to ne bi trebalo da utiče na prodaju. Električni model, kako tvrdi proizvođač, za jedno punjenje moći će da pređe 250 kilometara. Imaće 120 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 165 km/h.

Iako su na prvi pogled isti, sva tri modela se razlikuju u eksterijeru. Plug-in i hibrid imaju plave detalje, dok je električni dobio bakarne tonove. Prednja maska se razlikuje kod svo troje. S druge strane, u unutrašnjosti je praktično sve isto. Tu su displej od 7 inča, putem kojeg se mogu kontrolisati sadržaji poput Apple CarPlay-a ili Android Auto-a, zatim postoji mogućnost bežičnog punjenja telefona. Ugrađena je i gomila bezbjednosnih sistema kao što su automatsko kočenje u slučaju nužde i pokrivenost mrtvih uglova, ali i podesivi cruise control i sistem koji vas opominje da budete istoj traci.
(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.