4.7.2023. 14:39
0
Pravila koja ne poznaju mnogi vozači: Šta znači uvjetna strelica na semaforu
Uvjetna zelena strelica nije isto što i zeleno svjetlo, ona doslovno znači da vozači mogu skrenuti pod uvjetom da nikoga ne ugrožava.

Kada se upali uvjetna strelica, u isto vrijeme je zeleno svjetlo za pješake na pješačkom prijelazu koji se nalazi odmah ispred vozila koje bi htjelo skrenuti na temelju te strelice. Također, u isto vrijeme je upaljeno i zeleno svjetlo za vozače na putu, na koji se vozač sa strelicom želi uključiti.

Vozači koji ova pravila ne poštuju, ne rade to iz neznanja, uglavnom je to posljedica nemara.

Prva greška je prolazak kroz ugašeno uvjetno zeleno. To što uvjetno svjetlo postoji, ne znači da je ono uvijek uključeno kada se upali crveno svjetlo. Prolazak na uvjetno koje nije uključeno je prolazak na crveno i tako se i kažnjava.

Druga greška je zanemarivanje pješaka. Uključena zelena strelica znači da možete proći samo ako ne ugrožavate prolaz sudionicima u prometu kojima je upaljeno zeleno svjetlo. Za prolazak na uvjetno bez poštovanja prednosti drugih sudionika propisana je kazna od 60,00 eura.

Treća greška je zalijetanje na žuto svjetlo. Tipična, a veoma opasna greška, događa se kada vozač nailazi na semafor na kojem se pali žuto svjetlo. Kada postoji lampica za uvjetno zeleno, vozač računa da će se ona upaliti čim se upali crveno pa ne usporava. Ovo je prolazak na crveno, a ako pritom izazovete i sudar, kazna se dodatno uvećava.


(Admir O.)

Semafor
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.