1.12.2015. 19:33
0
Pobuna u Upravnom odboru UKCS: Neki članovi ne žele nelegalno raditi, ko će krenuti za Solomunom
Sjednica UO UKCS-a kojeg je imenovala Vlada FBiH 12. novembra trebala bi biti održana u četvrtak 3. decembra, a kako saznaje agencija Patria pojedini članovi svjesni su neregularnosti izbora UO bez konkursne procedure, te je moguće da će primjer Dragana Solomuna slijediti i neki drugi članovi UO, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, Solomun je na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti 26. novembra jer nije želio učestvovati u radu UO UKCS-a čiji je cilj smjena sadašnjeg direktora UKCS-a Rusmira Mesihovića i priprema terena za dolazak Sebije Izetbegović na čelo najveće bolnice u BiH što je njena dugogodišnja želja, a nikada se nije zadovoljila direktorskom pozicijom Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš. Umjesto Solomuna imenovan je Dalibor Kolak čije je ime i bilo na listi koju je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić uputio Vladi FBiH.

Upravo je na ovaj način prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti po kojem Upravni odbor zdravstvene ustanove u vlasništvu dva ili više kantona i Federacije čine predstavnici: kantona-osnivača po dva člana, odnosno tri člana; zdravstvenih radnika ustanove - tri člana i Ministarstva zdravstva - dva člana.

Prema željama i potrebama Izetbegović i birani su članovi UO pa je tako za predsjednika izabran Jasmin Kapetanović čija je supruga Eneida bliska prijateljica Izetbegović. Inače, Kapetanovići su u vlasništvu apoteka „Dina“. 

Također, jedan od članova UO je i doktor Goran Stojkanović koji radi u Općoj bolnici i blizak je direktorici Izetbegović.

U UO imenovani su ispred UKCS-a Benjamin Kulovac, Amer Ovčina, Feriha Ćatibušić (redovnom procedurom predloženi su bili Mirza Dilić, Ademir Spahić, Nenad Vanis), Samir Muminović doktor u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić i zastupnik SDA u Skupštini USK, Sulejman Muminović, bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i pomoćnik direktora, Nusret Popović (UKCS), Amra Karić (FMZ) i Alma Pehlić, sekretar ministarstva zdravstva KS koja je bila predsjednica Komisije za provođenje postupka izbora direktora JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kada je imenovana Izetbegović.

Pored ovih nezakonitih radnji u Vladi FBiH, sve se glasnije govori da će Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ biti preseljena na UKCS, čime će se stvoriti holding, a navodno su u vrhu SDA predložili da se Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice, čime bi glavni grad BiH ostao samo s jednom bolnicom.

Pojedini uposlenici u očaju se pitaju šta će se dogoditi s bolnicom u kojoj je i u najteže dane kada je Sarajevo bilo pod opsadom srpskog agresora, pružana pomoć ranjenim i nastradalim građanima.

(NAP)

UOUKCS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.