24.10.2017. 22:20
1
NATO nije pristao na prijedlog Čovića i Dodika
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Sekretar NATO-a čestitao je BiH na reformama koje su do sada provedene, a rekao je i to kako je bitno da se u BiH nastavi s reformama onako kako su se NATO i bh. vlasti ranije dogovorili.

Raniji dogovor za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO  sastojao se, između ostalog, i od toga da se sva vojna imovina u BiH uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokušali su dobiti aktivaciju MAP-a bez da se vojna imovina u BiH uknjiži na državu BiH, već na entitete i kantone, ali je NATO odbio takav prijedlog.

Potvrdio je to danas i Stoltenberg, kada je rekao da je važno da BiH nastavi "onako kako smo se i dogovorili".  

Iako neustavnu i protivzakonitu, vlasti u bh. entitetu RS su u međuvremenu usvojile Rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta, dok drugačije ne odluči susjedna Srbija. S druge strane, Dodikov partner Čović i dalje optimistično govori o BiH kao budućoj članici NATO-a.

Čović je danas u Briselu rekao da BiH ispunjava obaveze vezano za Talinske uslove, dodajući da taj proces ide sporo ali da domaće vlasti uveliko prave iskorak.

„Računajte s nama i mi i dalje ostajemo predani reformama. Mi smo danas spremni kazati da želimo što prije aktivirati Akcijski plan", kazao je Čović, prenosi NAP.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.