20.3.2018. 17:16
0
Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o OSA-i BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine (OSABiH), čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Prijedlog zakona bit će upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.   

Ustavni sud BiH prošle je godine prihvatio apelaciju Borjane Krišto, aktuelne predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

Tada je neustavnim oglašeno i više odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji nije razmatran na današnjoj sjednici zbog značajnih primjedbi koje su pristigle na ovaj nacrt zakona.   

 

DRŽAVNA GARANCIJA ZA IZGRADNJU AUTOCESTE BANJA LUKA - DOBOJ

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju izdavanja dodatne državne garancije po Ugovoru o amandmanu broj 2 na Ugovor o zajmu od 26. 4. 2012. godine između Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj (Banja Luka – Doboj – faza I).

Radi se o garanciji BiH za dodatni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj Javnom preduzeću Autoputevi Republike Srpske d.o.o. u iznosu 10 miliona eura, uz  podgaranciju Republike Srpske.

IZGRADNJA AUTOCESTE ZENICA SJEVER I TUNELA ZENICA NA KORIDORU Vc

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor Vc Zenica Sjever) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 50 miliona eura.

Projekt se odnosi na izgradnju nove dionice autoceste duge 2,8 km, planirane brzine od 120 km/h, sa 2x2 trake i zasebnim 9.20 metara širokim kolnicima, uključujući i tunel dug 2,4 km i pripadajuću strukturu između Ponirka i Vraca u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Riječ je o dionici autoceste u Zeničko-dobojskom kantonu na Panevropskom koridoru Vc koji povezuje Mađarsku i Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Federaciju BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 101 milion eura, od čega kredit EIB-a iznosi 50 miliona eura, kredit EBRD-a 26 miliona eura, investicijski grant WBIF-a l5,9 miliona, a vlastita sredstva Federacije BiH i JP Autoceste 9,1 milion eura. 

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.    

OTKLONITI POTEŠKOĆE ZA IZVOZ VINA IZ BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o inicijativi za izmjenu liste zaštićenih naziva za vina porijeklom iz Bosne i Hercegovine navedenih u dijelu B, Dodatka II Protokola 7 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Direkcija za evropske integracije će inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za izmjenu i dopunu dijela B, Dodatka II Protokola 7 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti Odboru za stabilizaciju i pridruživanje na daljnje  razmatranje.

Ministarstvo vanjske trgovine pokrenulo je ovu inicijativu radi otklanjanja poteškoća s kojima se suočavaju bh. privrednici prilikom izvoza vina u Republiku Hrvatsku, kao članicu EU. Na ovaj način bi se definiranje rejona, podrejona i vinograda u  Dodatku II Protokola 7 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju proširilo i uskladilo s važećim Pravilnikom o utvrđivanju i podjeli vinogradarskih rejona u BiH.

DEFINIRATI IPARD OPERATIVNU STRUKTURU

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti u cilju definiranja modela operativne strukture za provedbu IPARD programa.

Ovo je zaključeno tokom razmatranja Informacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na uspostavi IPARD operativne strukture koja je usvojena na današnjoj sjednici.

U Informaciji se navodi da su ostvareni određeni rezultati i postignuta saglasnost za korištenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj IPA II paketa, ali da je potrebno postići dogovor na najvišem nivou u BiH o uspostavi IPARD strukture.

Ključni preduvjet institucije u BiH su ostvarile početkom 2018. godine usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, čime je potvrđena veoma dobra saradnja svih nadležnih institucija u BiH. 

Pretpristupna sredstva Evropske unije namijenjena poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u BiH unaprijedit će održivost i konkurentnost gazdinstava koja se bave poljoprivredom i primarnom proizvodnjom hrane te njihovo progresivno usklađivanje sa standardima EU u ovoj oblasti.

PROVESTI AKTIVNOSTI NA IZRADI STRATEGIJE ZAPOŠLJAVANJA 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o provedenim aktivnostima na izradi strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za naredni četverogodišnji period.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da, u cilju odobravanja korištenja finansijske podrške u okviru programa pretpristupne pomoći IPA II, bez odgađanja nastavi aktivnosti na izradi nacrta strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za period 2018. - 2021. godine.

Vijeće ministara poziva nadležna ministarstva Republike Srpske da učestvuju u izradi  nacrta strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.  

Evropska komisija je ranije obavijestila nadležna ministarstva u BiH da očekuje zaprimanje nacrta strategije zapošljavanja za cijelu zemlju. Daljnjim kašnjenjem u usvajanju strateškog dokumenta, Bosna i Hercegovina rizikuje gubitak između 20  i 30 miliona eura IPA pomoći za ovu oblast.   

IZ PROGRAMA HORIZONT POVUČENO 2,9 MILIONA EURA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u Okvirnom programu Evropske komisije za istraživanje i razvoj – Horizont 2020 (H2020) s provedenim aktivnostima u cilju povećanja uspješnosti učešća u ovom programu.   

Za program Horizont 2020 do septembra 2017. godine iz Bosne i Hercegovine je bilo 196 kredibilnih aplikacija sa 269 aplikanata, a  odobrena su 23 projekta koja uključuju 38 institucija. Ukupni povučeni iznos do sada je 2,9 miliona eura.

Vijeće ministara BiH odobrilo je na godišnjem nivou po 444.000,00 KM granta  Ministarstva civilnih poslova tokom 2016. i 2017. godine za podršku pisanju prijedloga projekata za Horizont 2020, kao i za povećanje stepena uspješnosti učešća u ovom programu.

Tokom prošle godine, između ostalog, finansirano je štampanje Vodiča za Horizont 2020.

Kontinuirano se radi na  promoviranju uspješnih institucija iz BiH u ovom programu, pomoći domaćim subjektima u traženju partnera van Bosne i Hercegovine za zajedničke projekte, intenziviranju aktivnosti na organizaciji promotivnih događaja u saradnji s Evropskom komisijom i drugim nadležnim institucijama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.