2.10.2020. 17:43
0
Neuspješan sastanak sa Selmom Cikotićem, ministar poručuje da se migranti ne mogu izmjestiti iz grada!
FOTO: Dnevni Avaz
U Sarajevu je danas održan sastanak ministra sigurnosti Selme Cikotić sa Mustafom Ružnićem, premijerem Unsko-sanskog kantona i Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća.

Premijer Mustafa Ružnić kazao je nakon sastanka kako su donesena dva zaključka ali da se ne slažu sa jednim od tih zaključaka. 

"Sva očekivanja sa kojima smo došli danas mi smo, dobili smo dva zaključka. Sa prvim dijelom se ne možemo nikako složiti, kada je riječ o drugom zaključku o njemu cijelo vrijeme govorimo, a to je da sačuvamo dostojanstvo građana BiH, Unsko-sanskog kantona ali i dostojanstvo migranata na njihovom putu. To je ono što mi radimo od 2018. godine. Ovaj prvi dio koji je tražen od nas o tome će vas obavijestiti Ministarstvo sigurnosti, mi na to nismo mogli pristati", kazao je Ružnić. 

Taj zaključak je zapravo da se migranti vrate u Biru iz koje su prebačeni tokom proteklih dana. 

"Dakle, mi podržavamo priču o ljudskim pravima već tri godine i mi sada treba da se borimo za međunarodna ljudska prava, a sada kada smo po prvi put počeli da vodimo računa i o građanima to nam se spočitava. Nema vraćanja migranata u Biru, mi to nećemo dozvoliti. Zahtijevam od premijera i komesara da se niti jedan migrant ne vrati u Biru. Govorim u ime Bihaća. Sada na Lipi ima hiljadu migranata smještenih, nema problema nikakvih da ih sutra bude u ovim istim uslovima. Evropska komisija i ostali donatori ne mogu naći 600-700 hiljada maraka da se dovede voda i struja, da budu uslovi da se mogu pripremiti za zimu, istakao je Fazlić. 

Cikotić je nakon sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici policijskih agencija i međunarodnim institucija kazao da su postigli dogovor samo oko jedne stvari.

"Zaključili smo sastanak s jednim zaključkom oko kojeg se nismo složili i sa jednim oko kojeg smo se složili, a to je da državne organizacije i institucije, kao i međunarodne organizacije treba da nastave sa svojim dosadašnjim aktivnostima povezanim sa migracijama. Migranti se trebaju izmjestiti iz urbanih, gradskih sredina, ali u pripremljene objekte, a to nije urađeno", poručio je on dodavši da "ne prihvata strategiju svršenog čina".

Dodao je da se trenutno radi na pripremanju kampa Lipa kako bi migranti iz drugih kampova u USK mogli biti smješteni tamo. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.