8.10.2020. 14:01
1
Naredne sedmice bit će podnesen zahtjev za smjenu Vlade KS na čelu sa Marijom Nenadićem!
Naredne sedmice bit će podnesen zahtjev za smjenu Vlade KS na čelu sa Marijom Nenadićem, potvrđeno je Patriji iz više izvora.

Proteklih dana održavaju se sastanci stranaka Četvorke (Naroda i pravde, Naše stranke, SDP BiH, NBL-a i samostalnih zastupnika) gdje se finalizira program i principi s kojim će vrlo brzo izaći u javnost. 

Iako se na nekoliko posljednjih skupštinskih sjednica mogla nazrijeti 18. ruka pa čak i 19. dok je za neke zaključke opozicije bila i 21 ruka, za smjenu Vlade KS ima 18 ruku. Vrlo je izvjesno da bi se mogli pridružiti još neki zastupnici. 

Sama procedura smjene trebala bi trajati i do dva i po mjeseca dok prođu svi rokovi i procedure.

Posljednja dešavanja u Skupštini KS gdje je blokadom SDA spriječeno izglasavanje zaključka kojim bi se omogućio izuzetak od moratorija na zapošljavanje i nastavili radni u procesi u kantonalnim komunalnim preduzećima gdje se radnici zapošljavaju po ugovoru na određeno vrijeme ili o djelu, samo su ubrzala zahtjev Četvorke. Inače, Vlada KS radi u krnjem sastavu s obzirom da je od kraja jula upražnjeno mjesto ministra zdravstva nakon što je ostavku podnio Rusmir Mesihović (DF). Krajem avgusta premijer Nenadić je ovlastio ministra privrede Draška Jeličića za v.d. ministra zdravstva, a dva prijedloga za nove ministre nikada nisu stavljena na dnevni red jer nisu imali većinu da ih izglasa. U ostavci je i ministrica rada i socijalne politike Jasna Agić (SBB).  

Još uvijek nije poznato ko bi mogao biti premijer KS, ali je za Patriju predsjednik NIP-a Elmedin Konaković potvrdio da će Naša stranka predložiti kandidata i moguće je da to ponovo bude Edin Forto, kao i NIP ali da to neće biti Konaković.  

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.