17.12.2020. 12:34
0
Afera "ikona": U šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek, krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL
Nakon što se ambasada Ukrajine u BiH obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, oglasio se i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dragan Mektić je serijom objava na Twitteru nagovijestio mogući rasplet situacije.

-Pa, u šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek. Ukradena ikona. Bože pomagaj, bio je jedan od prvih Mektićevih twittova, a onda je nastavio sa objavama.


-Pa, neka demantuje i objave legalno porijeklo. I kraj priče, nastavio je Mektić.

-Krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL. Slijedeće što će Ukrajina zatražiti je istragu, kazao je bivši ministar sigurnosti i dodao da nema nikakve veze to što ikona ima veze sa kulturnim blagom.

Podsjećamo, Dodik je ruskom šefu diplomatije uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. Još uvijek nije utvrđeno da je Ukoliko se ustanovi da riječ o predmetu koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.