23.3.2021. 22:40
1
Bećirović: BiH ima neprijatelja u EU, oprez prema postupcima Sattlera
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije doc. dr. Zijad Bećirović komentarišući za Hayat nedozvoljavanje Udruženja logoraša Mostar da uđu u zloglasni logor Heliodrom kazao da je civilizacijski da se s pijatetom odnosimo prema žrtvama.

- Konkretno u Mostaru, posebno kada se zna da je presuđeno počiniocima u Hagu da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, da se radi o međunarodno sukobu u kojem je uključena Republika Hrvatska i da su to kadrovi u udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali i članovi HDZ-a. Pošto HDZ BiH sebe ne smatra sestrinskom strankom HDZ-a nego istom strankom, to je zaista zabrinjavajuće, a isto tako je zabrinjavajuće da je na konvenciji HDZ-a došla njemačka kancelarka Angela Merkel, tada su bile Tomsonove pjesme, a već su bili osuđeni za udruženi zločinački poduhvat – kazao je Bećirović.

Kada su u pitanju izmjene izbornog zakona, naš sagovornik ističe da sve tri etničke stranke žele da zadrže etnički ekskluzivitet preko izbornog zakona, jer kako tvrdi, nakon Ustava, izborni zakon je najvažniji pravni akt.

- HDZ to želi posebno i lobira u jednom dijelu Evropske narodnjačke stranke i Katoličke Evrope, da bi došlo do izmjene jednog takvog zakona, a sasvim sigurno da zakon ne mogu napisati ni Borjana Krišto, ni Adil Osmanović, naravno kažem slikovito, niti to može biti bez Centralne izborne komisije, ne samo CIK-a, znači to je javna sfera i javna rasprava, tu imamo i Venecijansku komisiju, koja je ranije trebala dati mišljenje da li je to sa svim normama koje se traže za promjenu izbornog zakonodavstva.

Ključno pitanje za izmjene izbornog zakona je promjena Ustava, jer izborni zakon se izvlači na osnovu Ustava i ustavnih rješenja. A kada je u pitanju gospodin Johann Sattler, on mogu slobodno reći, ne predstavlja EU, on predstavlja jedne rigidne krugove oko Austrijske narodne stranke, oko kancelara Sebastiana Kurza, koji su ustvari vrlo negativno naklonjeni prema BiH. Znamo da su ambasadori vezani za svoju zemlju, on radi direktno sa strukturama i razbijačima Bosne i Hercegovine, znači uokviru sadašnje austrijske vlade u kojoj je nažalost i jedna ministrica porijeklom iz BiH i mislim da treba biti vrlo oprezan prema postupcima Johanna Sattlera. Oni nisu prijateljski prema BiH i sve to što radi, on je sastavni dio kriminalnih struktura u BiH i nažalost ta tradicija se nastavlja, jer je i ambasador Wigemark bio u istoj ulozi, čak možda, pošto je duže bio, imao je duže vrijeme za sudjelovanje u tim kriminalnim aktivnostima i sa tim kriminalnim strukturama. Johann Sattler je već pred drugim žutim kartonom i pažljivo pratimo sve njegove poteze. Nešto najgore što se moglo desiti BiH je da EU pošalje jednog takvog čovjeka da predstavlja Uniju – poručuje Bečirović.

Osvrnuo se također i na prijetnje Ruske Federacije po pitanju NATO puta BiH.

- Dovoljno je da su SAD to rekle jer su one ključna zemlja NATO-a i ključna velesila i što je najvažnije u Dejtonskom sporazumu u kojem je u supotpisnik Ruska Federacija, zacrtan je EU put, to znači članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i mislim da tu ne vidim da će doći do bilo kakvih promjena – naglašava između ostalog Bećirović.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.