30.3.2021. 15:07
0
Tužilaštvo KS još nije otvorilo istragu protiv Sebije Izetbegović, KCUS-a i pedijatara zbog slučaja liječenja Nadin
Advokatica Maida Galijatović koja zastupa Aminu Smajlović, majku djevojčice Nadin Smajlović, jutros je održala sastanak sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Sabinom Sarajlija, a u vezi novog predmeta po krivičnoj prijavi koju je u novembru 2019. godine podnijela Amina Smajlović protiv direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i deset pedijatara zbog nepružanja medicinske pomoći njenom djetetu i otkrivanja profesionalne tajne.

Iako je Tužilaštvo KS donijelo odluku o nesprovođenju istrage jer u prijavljenom djelu nema elemenata krivičnog djela, prema mišljenju Federalnog tužilaštva koje vrši nadzor nad radom Tužilaštva KS odluka je bila preuranjena te je naloženo pokretanje drugih radnji u ovom slučaju.

Iako je sastanak tražila Amina Smajlović, glavna tužiteljica pozvala je samo advokaticu Galijatović na sastanak.

“Tražila sam informaciju kad možemo očekivati rješenje ovog predmeta u svojstvu oštećenih. Meni su date informacije da još uvijek nije donesena odluka o pokretanju istrage. Formiran je tužilački tim koji sada sačinjava još jedan tužilac osim tužiteljice koja je već bila na predmetu i novi tužilac se posvetio proučavanju dokaza i iščitavanja spisa ali da nije donesena odluka o otvaranju istrage”, kazala je Galijatović.

Ona je kazala da je tražila da se predmetu dadne prioritet zbog interesa javnosti i situacije koja prati ovaj slučaj.

“Glavna tužiteljica smatra da nema prioritet zbog toga što zakon nije predvidio da je interes javnosti razlog za prioritet, ali mi je dala obećanje da će se raditi na predmetu i da neće “ležati” predmet”, dodala je.

Advokatica Galijatović kazala je da su kao oštećeni u ovom predmetu dobili samo obavijest Federalnog tužilaštva, a da je Tužilaštvu KS dostavljeno originalno rješenje u kojem su date instrukcije za postupanje u ovom predmetu.

“Pretpostavljam da su date instrukcije koje će se istražne radnje raditi u ovom predmetu koje nisu urađene i zbog čega je federalni tužilac odlučio da je odluka preuranjena i da se mora otvoriti istraga. Mislim da je vještačenje jedno od osnovnih koraka. To su obavezujuće instrukcije i federalni tužilac ima obavezu da prati postupanje Tužilaštva KS. Ja mislim da će federalni tužilac posvetiti pažnju ovom predmetu i dati malo veći značaj”, pojasnila je Galijatović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.