24.5.2021. 13:56
0
Novi premijer Crne Gore: Moj odnos prema Srebrenici je jasan, pomirenje je važnije od bilo kakve svađe
Nakon današnjeg sastanka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije poručeno je da je najveći prioritet dviju država dobra ekonomska saradnja.

Dalje je kazao kako je sa Tegeltijom razgovarao o dvije najprioritetnije stvari u ovom momentu, a to je sređivanje puta preko Šćepan Polja, te olakšavanje protoka roba i ljudi preko zajedničkih graničnih prijelaza. Dodao je da ekonomska saradnja jedan od prioriteta.  

"Taj put mora da bude prioritet i VM i naše vlade i uvijek postoje dobre volje i trenutak kada se to može ostvariti, a to je ovaj trenutak", kazao je.  

Krivokapić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da nema nikakvih spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore te pozvao bh. državljane da ljetuju na crnogorskom primorju.

"Moram da kažem, znate najgore što se dešava na ovim prostorima, što žrtve koje su nenadoknadive za porodicu se danas koriste u političke svrhe", kazao je danas u obraćanju predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić tokom obraćanja sa Zoranom Tegeltijom u Sarajevu.

Upitan o Rezoluciji ogenocidu u Srebrenici koja će se danas naći u Skupštini CG kazao je:

“Ta rezolucija je već na jedan način usvojena 2009. kao Deklaracija. Nemojte mi zamjeriti, moram da kažem, znate najgore što se dešava na ovim prostorima, što te žrtve koje su nenadoknadive za porodicu se danas koriste ponovo u političke svrhe. Politika koja je možda saučesnik direktni ili indirektni tih dešavanja, danas pokušava da nešto promijeni. Ne da bi se kajali, jer svaka žrtva je vrijedna našeg odnosa koji mora da vas gane, a ne da se koristi u bilo kakve svrhe”.

Kaže da je zbog toga krenuo u proces razrješenja jednog ministra.

“Moj odnos prema Srebrenici je jasan i ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude jedan pokušaj rušenja Vlade, ali meni je važniji bio Sporazum koji sam potpisao sa tri lidera koalicije od toga koliko će trajati Vlada, da se do kraja držim onoga što sam potpisao”.

Na pitanje ima li njegova današnja posjeta veze sa Rezolucijom u Skupštini.

“Ja nijesam čovjek koji kalkuliše. Želim da iskažem svoje žaljenje za sve žrtve koje treba da nas opomenu, da nas upozore, nauče da budemo drugačiji. Ovo je prva vlada koja nije nikada ništa dirigovala Skupštini. Do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, ne više. Ovo je svima nama poruka da nema toga rata koji je vrijedan koji se vodi iz ovih ili onih razloga, jer žrtve niko ne može vratiti. Pomirenje je važnije od bilo kakve svađe. Jedina poruka je poruka ljubavi. Ako toga nema onda ćemo trovati generacije. Ko je pravio greške? Pa kao u braku i ljubavi, ne može jedan da bude krivac. Mi moramo da se vratimo na ono što je naš osnovni zadatak, ovdje smo, dajte zajedno da živimo”.

Tegeltija je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji, evropskom putu i borbi protiv kovida.

"Naši odnosi su prijateljski i bez ikakvih otvorenih, odnosno spornih pitanja. To sa Crnom Gorom ne postoji, jer BiH i Crna Gora nemaju problem ni sa granicom", rekao je Tegeltija.

Najavio je zajedničku sjednicu Vlade CG i VM BiH početkom jeseni.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.