13.8.2023. 13:34
0
Šta sve turiste zanima u BiH: Odavanje počasti u Srebrenici neizostavan dio
FOTO: N1
Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina ruši rekorde po broju turista. Sarajevo Film Festival posebno je privukao ljude iz raznih zemalja, ali turisti posjećuju našu zemlju tokom cijele godine. Prema riječima Adnana Vlajičića, turističkog vodiča, turiste zanimaju različite stvari - od historijskih dešavanja i spomenika, do predivne prirode.

Vlajičić kaže kako turisti sada dođu već spremni, puni informacija i planom šta žele vidjeti.

U Sarajevu je Stari Grad nezaobilazna destinacija – od Begove džamije do stare Pravoslavne crkve, a veliki je interes i za muzeje.

“Tu dobijamo najveće povratne informacije – od gostoprimstva, osmijeha i ljubaznosti. Koliko god mi gledamo neke ružne strane, mnogo je više pozitivnih i na tome trebamo insistirati”, rekao je Vlajičić za N1.

Turisti također uživaju u našoj gastro ponudi ističući kako im se sviđa spoj orijentalne i evropske hrane. Ono čime budu najviše očarani jesu prirodna bogatstva BiH.

“Turisti idu na planine sada i samostalno, a do prije desetak godina nisu zbog straha od minskih polja. Sada su informisani da je to sigurno i da imaju ucrtane rute. Oni istražuju od Bukovaik, Trebevića do Skakvca, a s nama idu na udaljenije destinacije”, rekao je Valjičić.

Zainteresovani su i za bližu, ali i dalju historiju BiH.

“Jako su zainteresovani za Tunel spasa i sve u vezi agresije na BiH. Zanima ih i mjesto atentata i stope Gavrila Principa. Upoznati su sa našom širokom kulturom i religijama koje ovdje imaju”, dodao je.

A iz Sarajeva odlaze najčešće u Travnik, Jajce, Mostar, ali i Srebrenicu.

“Ljudi su jako zainteresovani za Srebrenicu, da vide i odaju počast tom stradanju koje se desilo u srcu Evrope. Mnogi imaju i grižnju savjesti jer znaju kako su Evropa i svijet to gledali sa strane. To su najčešće gosti iz evropskih zemalja poput Šopanije, Irci, Britanci, Nijemci… Znaju da je bio genocid i ne zaboravljaju to”, rekao je Vlajičić.

Kada je u pitanju uživanje, vole voziti kvadove, a obavezan je i rafting na Neretvi.

Vlajičić je pohvalio i policijske službenike MUP-a KS koji rade na prevenciji te je, kako kaže, broj krađa i džeparenja dosta manji nego proteklih godina, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.