23.9.2021. 9:29
1
Sarajlija odgovorila Konakoviću: Umjesto zaključaka prijavite saznanja o kriminalu i počiniocima
Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija odgovorila je na zastupnička pitanja Elmedina Konakovića koja joj je postavio na sjednici 7. septembra kada se razmatarp Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2020. godinu koji nije usvojen.

Tokom obraćanja advokata Ifeta Ferageta Sarajlija je napustila sudnicu, a u odgovoru koji je dostavila Konakoviću navela je da "kratko napustila sjednicu u cilju zaštite integriteta Tužilaštva i jednakosti pravosudne sa ostalim stubovima vlasti u Kantonu, nakon što su mi se pojedini zastupnici obraćali povišenim i naredbodavnim tonom, a predsjedavajući Skupštine propustio da to spriječi."

Glavna tužiteljica je obavijestila Konakovića da su predmeti "Dženan Memić", liječenje malodobne Nadin Smajlović i ubistvo Amara Kapidžića otvoreni da ih ne može komentarisati.

Konaković je tokom te sjednice govorio i o posebnim istražnima radnjama prema narkodilerima koji su navodno kompromitirali direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

"Nije pronađen podatak da su se provodile posebne istražne radnje (presretnuti razgovor) koji bi ukazivao na počinjenje krivičnog djela iz oblasti narkokriminala od strane direktora OSA-e", odgovorila je Sarajlija. 

Kada je riječ o predmetima ratnih zločina Sarajlija je odgovorila da Tužilaštvo KS od 2004. nije nadležno za primanje novih prijava, već postupaju po ranijim ili onima koje im proslijedi Tužilaštvo BiH pod odluci Suda BiH. U toku 2021. godine ukupno je zaprimljen 41 predmet, dok se pred Kantonalnim sudom vodi sedam predmeta. 

"Trenutno je u ovom tužilaštvu aktivno 9 predmeta ratnog zločina u fazi istrage sa preko 40 osumnjičenih osoba, koji su označeni kao prioritet u radu. U četiri od 9 predmeta aktivna je međunarodna potjernica za osumnjičenim osobama, medu kojima i lica koja su od Haškog tribunala dobila oznaku „A", te se intenzivno radi na poduzimanju radnji u cilju njihovog pronalaska iii eventualnog ustupanja krivičnog gonjenja. Pri tome se ukazuje na objektivnu okolnost da je dio osumnjičenih prema saznanjima u bjekstvu u R. Crnoj Gori, a dio je pobjegao u R. Srbiju, što iziskuje prikupljanje dokaza putem međunarodne pravne pomoći. U preostalim predmetima, gdje nema procesnih smetnji za rad tj. gdje su osumnjičeni dostupni, u skladu sa našim planovima rada, provode se provjere, te se očekuje donošenje tužilačkih odluka u narednom periodu. Na predmetima ratnih zločina rade dva tužioca, stručni saradnik i daktilograf", navela je. 

Na samom kraju odgovora Sarajlija je imala i posebnu poruku za Konakovića.

"Pozivam Vas da u skladu sa ustavnim načelom nezavisnosti i nepristrasnosti tužilačke funkcije i trodiobe vlasti, preispitate noviju praksu donošenja zaključaka vezano za rad tužilaštva u pojedinim predmetima, te da svoja saznanja o kriminalu i počiniocima, u skladu sa zakonom, prijavite nadležnim organima", zaključila je Sarajlija. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.