4.5.2022. 15:15
0
Panel rasprava: Kordić i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko na Konferenciji o budućnosti Europe
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovali su u srijedu na panel raspravi u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

"Sretan sam, kao gradonačelnik da posljednjih godinu dana u Mostaru baštinimo iste one vrijednosti koje su definirane u članku 2 Ugovora iz Lisabona, kao sto su ljudska prava i slobode, jednakost i druge. Kao gradonačelnik imao sam priliku iskustva podijeliti s brojnim predstavnicima zemalja članica europske unije, uvijek kroz jasnu opredijeljenost da upravo tom društvu želimo pripadati", kazao je gradonačelnik Kordić, saopćeno je iz Grada Mostara.

Dodao je kako se i Europska unija danas suočava s brojnim izazovima.

"Najveći od svih su ratne strahote u Ukrajini. Kao i svaka zajednica suočava se i s brojnim unutarnjim izazovima. Neko mudar je kazao kako problemi i poteškoće nisu znak za zaustavljanje, nego vodilja i usmjerenje. Vjerujem kako će ova konferencija otvoriti put i usmjerenje u kojem mi kao društvo, zajedno s Europom kojoj pripadamo trebamo dalje koračati", poručio je Kordić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zajedno sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem i profesorom sa Sveučilišta u Mostaru Draženom Barbarićem raspravljala je o globalnoj i regionalnoj ulozi EU-a u odgovoru na transnacionalne izazove.

U svom izlaganju pohvalila je jedinstveni stav Europske unije u vanjskoj politici, osobito vidljiv u osnaživanju europske obrane i odgovoru na rusku invaziju.

Upozorila je pritom da zapadni Balkan i europske integracije zemalja u okruženju moraju ostati glavni prioritet EU-a.

"Ruska invazija imat će učinak na zapadni Balkan. EU bi trebala uložiti napore, financijska sredstva i vrijeme u rad sa svojim partnerima u regiji kako bi nastavili s europskim integracijama", kaže Zovko.

Spomenula je i nedavno usvojeni Strateški kompas koji potvrđuje kako je politika proširenja EU-a od velike važnosti za Europsku uniju i koji prepoznaje potrebu za postizanjem dogovora o izbornoj reformi u BiH i poštivanju prava konstitutivnih naroda. Potom je istaknula kako upravo završava rad na izmjenama i dopunama parlamentarnog izvještaja o BiH.

"Nacrt teksta već priznaje prava konstitutivnih naroda i građana, ali ću zajedno s drugim hrvatskim kolegama iznijeti prijedloge teksta koji će razraditi potrebu poštivanja legitimnog predstavljanja kroz izborne reforme te poštivanje kulturnih i obrazovnih prava", navela je Zovko.

"Dok bi EU trebala razumjeti o čemu se radi u regiji, politički čelnici u ovim zemljama bi trebali postići potrebne kompromise kako bi krenuli naprijed. Stabilan i siguran zapadni Balkan preduvjet je stabilne i sigurne Europske unije", zaključila je Zovko.

Na događaju su također sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, te rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.