10.5.2022. 20:06
0
Sjednica Vijeća sigurnosti UN - još jedna bruka BiH na međunarodnoj sceni?
Neusuglašenost djelovanja na međunarodnom planu ponovno će nanijeti štetu Bosni i Hercegovini, ocjenjuju analitičari i bivše diplomate uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi trebalo da bude predstavljeno izvješće visokog predstavnika., piše BHRT.

Nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija otputovao u Njujork, isto je odlučio i predsjedatelj Predsjedništva Šefik Džaferović koji će se, kako je priopćila stalna misija BiH, u UN-u obratiti u ime BiH Vijeću sigurnosti. Nije poznato hoće li se izravno obratiti i visoki predstavnik Christian Schmidt.


Šefik Džaferović neovlašteno boravi u Njujorku gdje bi trebalo sutra da se obrati Vijeću sigurnosti UN bez zajedničkog stava, smatra član Predsjedništva iz RS. Milorad Dodik kaže da je njegov kolega iz Predsjedništva naprasno odlučio da otputuje uz nagovor Amerikanaca. Tvrdi da ne zna da li je Zoran Tegeltija imao namjeru da se obrati na istoj sjednici.

"Nikakve naše koordinacije nije bilo, ali ne vidim ni razlog zašto kao predsjedavajući, on ima više ingerencija nego što ima Džaferović. Ni sam Tegeltija da je otišao ne bi mogao da se ponaša izvan utvrđenih stavova u BiH", kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.


Bosna i Hercegovina će se ponovo obrukati na međunarodnoj sceni zbog neusaglašenih stavova, kaže novinar Dejan Šajinović. Napominje da u ovom spoljnopolitičkom momentu posljedice mogu biti značajnije.

"Mislim da će puno relevantnije biti izvještaj visokog predstavnika i da će oni kao takvi puno više se odnositi i vagati svaku riječ napisanu u izvještaju", naveo je Adnan Hadrović, bivši diplomata.

Krajnji rezultat neusaglašenog nastupa biće loša slika o BiH za koju su odgovorni svi akteri, kaže bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić. Privremenog pobjednika može biti samo na unutrašnjem planu. Zanimljivim smatra rasplet oko forme obraćanja visokog predstavnika.


"Da li će to biti neformalno kao prošli put ili će biti fomalnije, što naravno zavisi od odnosa velikih sila. Biće to vrlo zanimljivo vidjeti i mislim da je to možda puno značajnije nego nastavak naših primitivnih sukoba koji se odvijaju na međunarodnom planu".


Kako je u javnosti još nejasan program posjete Predsjedavajućeg Savjeta ministara više je u fokusu Tegeltijina desetočlana delegacija koja planira da boravi u SAD-u desetak dana. Bivši šef diplomatije Mladen Ivanić smatra to neprimjerenim troškom u odnosu na raniju praksu.

Nepoznat je za sada broj članova delegacije Šefika Džaferovića koji će izvjesno brže natrag, u Predsjedništvo. Po novu rundu neusaglašenih stavova.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.