17.5.2022. 9:34
0
VIšković RS vidi kao lidera evropskih integracija, ali ne bi po svaku cijenu u EU
RS je lider u evropskim integracijama. Nije šala, ovo je izjava premijera RS Radovana Viškovića u koju vjerovatno ni sam ne vjeruje. A i kako bi kada njegov SNSD zajedno sa HDZ -om koji sebe naziva nosiocem evropskih vrijednosti sve radi da se ne provedu planirane reforme koje su uslov za kandidatsjki status.Osim toga dovoljne su samo dvije rečenice pa da Višković samog sebe demantuje.

- Republika Srpska je opredijeljena da se kreće na evropskom putu i jedino što tražimo jeste da se striktno poštuje mehanizam koordinacije koji je usvojen u BiH, što u prevodu znači da ne želimo po svaku cijenu u EU, ako na tom putu gubimo naše nadležnosti - rekao je Višković 

Višković je naveo da Republika Srpska samo traži da se uvaži ustavno uređenje BiH i da Republika Srpska, kao sastavni dio BiH, zajedno sa drugim entitetom bude članica EU, a ne da se pod plaštom evropskih integracija razvlašćuje i da se njene nadležnosti prenose na nivo BiH.


Višković je izrazio opredijeljenost Republike Srpske regionalnom projektu "Otvoreni Balkan", koji je pokrenula Srbija, pridružile se Albanija i Makedonija.

- Mi iz Republike Srpke smatramo da je to više nego potreba i za BiH, međutim u drugom entitetu smatraju da BiH ne bi trebalo da bude u tom projektu, što, po meni, nije razumno i normalno objašnjenje. To je više ona neka bolest po principu "ako je to pokrenula Srbija, u tome ne bi trebalo da učestvuje BiH" - smatra Višković.

Prema njegovim riječima, BiH u cjelini značajno gubi zato što već nije dio "Otvorenog Balkana".

- Nadam se da će u drugom entitetu prevladati razum, jer čak i privrednici iz drugog entiteta traže od svojih predstavnika vlasti da se prihvati ta inicijativa, koja podrazumijeva protok ljudi i roba, a da se ne gube sati i dani na graničnim prelazima - rekao je Višković.

- To nije cilj evropskih integracija, već pojedinaca i mi na te stvari ne možemo pristati - naglasio je Višković, dodajući da poruke koje dolaze iz EU posljednjih nekoliko godina obeshrabruju zemlje koje nisu članice.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.