21.5.2022. 12:25
0
Hadžikadić: Izborni zakon se ne jede i neće nahraniti gladne
Agresija na Ukrajinu vratila je ljudsku civilizaciju stotinama godina unazad, u čemu se u potpunosti izgubio koncept otvorenog tržišta, a globalizacijski procesi su otišli na 'slijepi kolosijek', istakao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

"Brojne države se, što je netipično 21. vijeku i civilizaciji u kojoj smo nekad živjeli, vraćaju instiktivnim obrascima preživljavanja, gdje se izbrisao duh solidarnosti, a zabrana izvoza elementarnih namirnica je postala svakodnevna vijest. Svi relevantni faktori, od UN-a, brojnih agencija, ekonomskih analitičara, prognoziraju svjetsku glad u razmjerima kakvu naša generacija nije doživjela.

Sve ozbiljne državne administracije pripremaju strateški odgovor na takav scenarij, od zemalja regiona, do onih najvećih.

Jedino je Bosna i Hercegovina bezbrižni promatrač situacije. Dok druge zemlje stimuliraju poljoprivredu, zabranjuju izvoz, stvaraju zalihe, pripremaju robne rezerve, mi se brinemo samo o
izbornom zakonu. Očito, kada imaš 'dobar' izborni zakon, nema gladi. A naše poglavice neumorno 'rade' na tome. Upravo doručkuju sa Charlesom Michelom koji je, povodom izbornog zakona, stigao u dvodnevni posjet našoj zemlji.

Koliko je stvar ozbiljna, iščitat ćete iz naslovnice uglednog lista 'The Economist'. A koliko je Bosna i Hercegovina neozbiljna na tom putu, iščitavamo svaki dan", istakao je Hadžikadić.


(Patria/ Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.