12.9.2022. 17:44
0
Imamović i Filipović potpisali pismo namjere o bratimljenju Tuzle i Rijeke
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović potpisali su danas u Gradskoj upravi Tuzle pismo namjere o bratimljenju dva grada.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je da Grad Tuzla već dugo njeguje prijateljstvo sa Rijekom te da se ovim sporazumom ta saradnja učvršćuje. Dodaje da su oblasti za saradnju bezbrojne.

- Po mom znanju o upravljanju gradom, o gradskim upravama, Rijeka je jedna od najefikasnijih i najbolje organiziranih administracija, i mnogo je toga što se od Rijeke može naučiti, a mnogo je i naših iskustava koje mi možemo Rijeci prenijeti. Najvažnije je da smo prijatelji, a nismo beznačajni gradovi u našim državama. Važno je prijateljstvo Republike Hrvatske i BiH - poručio je Imamović.

Ističe da Rijeku i Tuzlu mnogo toga veže, ocijenivši da je Rijeka najmultikulturalniji grad u Hrvatskoj, a Tuzla najmultikulturalniji grad u BiH te da su ta dva grada posebni po njegovanju tolerancije i zajedničkog života.

Gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću je drago što je ovjekovječena dugogodišnja saradnja dva grada koja se manifestirala na nizu projekata.

- Meni je drago da gradovi, koji su u svojim državama bitni faktori razvoja, uspostavljaju i ovim pismom produbljuju saradnju. Ta saradnja biti će sigurno vezana u budućnosti za evropske projekte, kojih je u Rijeci provedeno nemali broj. Spremni smo to naše iskustvo podijeliti sa Gradom Tuzlom, a u tom kontekstu treba reći da je gradonačelnik Imamović prije nešto više od mjesec dana bio u posjeti Rijeci i gledao je neke projekte koji se završavaju. Mogu reći da su to projekti u segmentu kulture, sporta, javnoga prevoza i zbrinjavanja otpada, znači sve ono što je zadatak uspješne lokalne samouprave - naglasio je Filipović.

Delegacija Grada Rijeke, u kojoj je bio i bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnelje, tokom službene posjete Tuzli posjetila je značajne kulturne znamenitosti grada i upoznala se sa uspješno realiziranim projektima u oblasti kulture, ekonomije i turizma.

Posjetili su također Tuzlansku kapiju, položili cvijeće i odali poštovanje ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.