24.3.2023. 19:14
0
Iz Bećirovićevog kabineta oštro reagovali na izjave Kalabuhova: Nije vam ovo Rusija, znate li gdje ste?
Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, reagovao je na današnje saopćenje ambasade Ruske Federacije u BiH u kojem su, između ostalog, upitali "čiji je vazal Denis Bećirović".

Saopćenje ruske ambasade nije napisano u diplomatskom rječniku, a takav odnos prema članu Predsjedništva BiH zasmetao je i njegovom savjetniku.

Zbog toga je Arifhodžić odlučio reagovati i upoznati Kalabuhova sa nekoliko činjenica. U prvom redu, Arifhodžić je kazao da ovo nije prvi put da Kalabuhov i ruska ambasada objavljuju saopćenja u ovakvom tonu.

- To ne činite iz neznanja i nije Vam prvi put. Šta mislite, gospodine ambasadore, gdje se nalazite? Bosna i Hercegovina jeste složena, ali suverena i nezavisna država s međunarodnopravnim subjektivitetom, koju ste obavezni uvažavati dok ste akreditirani ambasador, kao i njene državne institucije. U suprotnom, trebate skinuti ‘diplomatsku uniformu‘ i obući drugu. Pitanje ‘odijela‘ nije samo stvar Vašeg izbora, dok ste u Bosni i Hercegovini, jer postoje univerzalni i naši standardi za nosioce ‘uniformi‘, rekao je Arifhodžić.

Ističe kako su Rusi izmislili Bećirovićeve riječi, te na taj način govorili o navodnoj prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Takva gruba zloupotreba je nedopustiva za jednog ambasadora. Pobogu, pa Vi niste ruski gubernator. Da li Vas moramo podsjetiti na to? Ako imate takvih ambicija, široko Vam polje u prostranoj Rusiji. Ne ovdje u Bosni i Hercegovini. Zato prestanite sramno spinovati, tehnikom iz dobro poznatih laboratorija, odnose u Bosni i Hercegovini. Kanite se ćorava posla i svoja lična razmišljanja zadržite u krugu svojih istomišljenika, poručio je on.

Dodao je kako Kalabuhov, uprkos tome što predstavlja jednu veliku zemlju poput Rusije, nije dorastao tome da dijeli savjete Denisu Bećiroviću.

- Bolje bi bilo da usmjerite energiju u pokušaju da svojim naredbodavcima savjetujete da obustave agresiju na suverenu, evropsku, odlučnu u odbrani, susjednu Ukrajinu. Podrazumijeva se da ogromna većina građana u Bosni i Hercegovini podržava vanjskopolitičke stavove Denisa Bećirovića, koji su zasnovani na dokumentima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o euroatlanskom putu naše zemlje. Isto tako da se solidarišu sa svim slobodoljubivim ljudima svijeta u podršci ukrajinskom narodu, u povodu prve godišnjice od brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Oni koji se u mojoj zemlji eventualno slažu sa agresivnim stavovima Ruske Federacije, poručujem da nisu ništa naučili iz nedavne prošlosti i da ne misle dobro svojoj državi. Zaboravljaju da su protagonisti agresije na Bosnu i Hercegovinu završili na historijskom bunjištu, zaključio je Arifhodžić.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.