7.4.2023. 18:00
0
U srebreničkom prigradskom naselju: Uskoro obnova devastirane džamije Begić
FOTO: Obnova devastirane džamije Begić. S. Sm.
Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica pokrenuo je aktivnosti na obnovi devastirane džamije Begić u srebreničkom prigradskom naselju Vidikovac. Planirano je da se u prvoj fazi od prikupljenih dobrovoljnih sredstava izgradi porušena munara, a ostali radovi provedu naknadno.

Džamiju u Vidikovcu, prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, na svom imanju izgradio je rahmetli Azem Begić, uz pomoć svoje porodice i džematlija. Otvorena je 1991. godine, kada je predata u vlasništvo Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Munara je minirana u julu 1995. godine, kada je izvršen genocid nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, a objekt džamije devastiran je mjesec kasnije.

Izvršni odbor MIZ Srebrenica poziva sve dobre ljude iz domovine i dijaspore da novčanim sredstvima pomognu obnovu ovog vjerskog objekta. Sredstva se mogu uplatiti na žiroračun Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica kod “UniCredit banke”, ili neke druge banke, broj: 5510-1500-0148-6838.

Nakon Begića džamije slijedi obnova džamije u rudarskom naselju Sase i time bi bila obnovljena 23 vjerska objekta koja je tokom rata porušio srpski agresor, navodi Avaz. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.