8.4.2023. 21:50
1
Karić na godišnjicu smrti Jovana Divjaka: Sarajevo te ne zaboravlja, generale!
FOTO: N1
Na današnji dan prije dvije godine preminuo je Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, a Grad Sarajevo mu je tada odao počast projekcijom i porukom na Vijećnici “Dragi Jovo, hvala ti za sve”. Povodom godišnjice smrti legendarnog generala oglasila se gradonačelnica Benjamina Karić.

“Prije dvije godine napustio nas je general Jovan Divjak, simbol herojske odbrane voljenog nam grada, simbol duhovnog otpora, prkosa, ali i ljubavi, mira, zajedništva, snage. Sarajevo te ne zaboravlja generale! U časnu obavezu svima nama ostavio si da pratimo tvoj put. Počivaj u miru”, poručila je Karić.
Divjak je preminuo u 84. godini života, a uslijedili su brojni izrazi saučešća povodom njegove smrti.

Kanton Sarajevo je tada proglasio Dan žalosti, a Divjak je sahranjen na gradskom groblju Bare uz najviše vojne počasti.

Tokom komemoracije koja je održana u Narodnom pozorištu, a kojoj su prisustvovale brojne javne ličnosti, unuk pokojnog generala Gregor Divjak pročitao je oproštajno pismo za koje su znali samo njegovi najbliži.

“Drage Sarajlije, pola stoljeća života među vama. Od komšija, mog frizera, krojača, prodavača, prodavačica u prodavnicama, na pijacama, prodavača novina, vas koji radite u institucijama kulture, umetnosti, sporta – ogromno hvala. Bio sam jedan od vas. S vama i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju. Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam sam ako se nekad nekoga, nikada s namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu trenutak pre nego sam sklopio oči, pustite je i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace”, zaključuje u oproštajnom pismu, prenosi N1. 


(A.R.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.