13.4.2023. 14:31
0
Rektor Škrijelj: Sebija Izetbegović nema nijedan argument koji bi joj išao u prilog
Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu sa 29 glasova za data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom prisutnim novinarima obratio se rektor Škrijelj.

- Zahvaljujem se na podršci UNSA. Jedna teška tema kojom se UNSA bavi nadam se danas bar kada u pitanju postupanjem Univerziteta završena onako kako smo morali i trebali. Nije bilo dobrovoljaca da sjednu za ovim stolom pa da čujete i njihovo mišljenje – rekao je Škrijelj. 

- Senat je danas na osnovu člana 61. Zakona o visokom obrazovanju i člana 59. Statuta Univerziteta u Sarajevu, a u vezi sa rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, inspektorata prosvjetne inspekcije broj od 3.4.2023. godine na 35. vanrednoj sjednici održanoj 13.4.2023. godine donio sljedeći zaključka: Daje se saglasnost rektoru UNSA kao licu ovlaštenom za zastupanje Univerziteta u Sarajevu da izvrši upravnu mjeru utvrđenu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove inspektorata prosvjetne inspekcije broj protokola od 3.4.2023. u obrazloženju ovog Zaključka navedeni su određeni razlozi zbog čega je to tako. Za ovaj Zaključak glasalo je 30 članova Senata, 6 je bilo suzdržanih i dvoje protiv. Od ukupno 48 članova prisustnih je bilo 38 i rezultat je kao što sam pročitao. Ono što želim da kažem jeste da danas ističe formalno i žalbeni rok po pitanju ove mjere, da sam obavijestio Senat da neću ulagati žalbu na tu mjeru inspekcije iz prostog razloga što nemam argumenata novih za žalbu i što bi eventualna žalba bila na određen način zaista neprimjerena bar sa strane rektora jedino smo se i mi mogli žaliti zato što nema nijedan novi argument koji bi išao u prilog Sebiji Izetbegović, a nisam mogao ulagati žalbu – rekao je Škrijelj.

Dodao je da to znači da se izvršava rješenje kojim je naređeno Univerzitetu.

- Naređuje se Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović upisana je pod rednim brojem 1890. u matičnoj knjizi koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990. do 2008. godine od broja 1481. do 2086. primjeni član 77 stav 1 i 2 Zakona o visokom obrazovanju. Postavljen je rok od 15 dana - rekao je Škrijelj.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.