21.4.2023. 11:00
0
Oko 1.000 vjernika na bajram-namazu u Kelnu: “Biti aktivan i promovisati dobro”
Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta proslavljaju Ramazanski bajram. Blizu 1.000 vjernika klanjalo je jutros bajram-namaz u njemačkom Kelnu. Bajram-namaz je predvodio Nedžad ef. Osmić kojem je ovo 10. Bajram u Njemačkoj.


Tokom svoje hutbe najviše je pominjao riječ znanje. 

“Poslanik a.s. kaže da je znanje svjetlost i svaka svjetlost osvjetljava put kojim čovjek treba ići. Znanje olakšava ljudima, neznanje dovodi do sukoba, nerazumijevanja i problema koje normalan čovjek ne želi u svom životu, želi da ih nema. Ovdje poznavanje drugog i drugačijeg je apsolutni imperativ i na čemu i muslimani moraju raditi kako bi se integrirali i etablirali u društvu”, rekao je ef. Osmić u Novom danu.

Ističe da njihov džemat i džematlije nisu imali nikakvih problema u Kelnu i da imaju izuzetno dobru saradnju s vlastima i policijskim organima.

“Pokušavamo biti afirmativni, konstruktivni, djelovati pozitivno na naše ljude da budu aktivni i pozitivni u društvu. Često govorimo da će se u našem džematu dešavati ono što mi budemo radili. Ne možemo očekivati da nam neko drugi kreira našu realnost. To je i jedna poruka za građane u BiH –  mi samo moramo biti aktivni i raditi na promociji dobra”, dodao je.

Za N1 jutros je iz Klena govorio i Mustafa Burnić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (NRW). On je rođeni Nijemac porijeklom iz BiH. Ističe da je sada zadovoljan položajem muslimana u Njemačkoj.

“Mi smo prvi medžlis u NRW-u imamo prvi zvanični ugovor u NRW-u što se tiče islamske nauke u školama. Zahvalni smo na tome, radimo na tome i nadamo se da će biti još aktivnosti. Prije je bilo malo drugačije kada sam bi mlađi, nije se puno pričalo o nekim stvarima. Sve više se loše priča o islamu u medijima, ali naša misija u Njemačkoj je da pokažemo islam na jedna lijep i fin način. Zadovoljan sam da imam priliku da to radim”, rekao je Burnić.

Za gledatelje i čitatelje N1 govorio je i Muhamed Gutić, koji je sredinom 1970-ih došao iz BiH u Njemačku i jedan je od osnivača džemata u Kelnu.

“Tada je bilo lijepo, naše ideje su bile takve da smo s entuzijazmom krenuli i s malom grupom ljudi stvorili funkcionalan džemat koji je zadovoljavao naše potrebe. Nama treba prostori i mi njega stvaramo nije bilo nikakvih problema”, dodao je Gutić.


(Patria/A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.