10.4.2024. 8:36
0
Muftija mostarski Salem ef. Dedović: Opstanak države i budućnost naroda ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine
FOTO: vijesti.ba
Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji.

Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović.

U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

„Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života, opterećenu brojnim nemirima, učestalim konfliktima,sve većim strahovima, smutnjama i nepovjerenjem među ljudima. Ramazan nas je oslobađao od toga i izdizao u ljepše sfere u kojima smo osjećali  smiraj, sklad i harmoniju kako u sebi tako i s okolinom koja nas okružuje“, prokomentirao je.

Kao važno postignuće posta izdvojio je razvijenu svijest o pogubnosti grijehā koji čovjeka udaljava od Boga i narušava društveni sklad uspostavljen na temeljima morala i moralnih vrijednosti. „Naše duše nadahnute su od Stvoritelja da streme pokornosti i predanosti, dakle islamu, i da razlučuju šta valja od onoga šta ne valja“, kazao je. Upozorio je na sve uočljivije opasnosti primjetnih civilizacijskih trendova i procesa isticanja materijalnih vrijednosti  nad duhovnim u kojima  ne manjka znanja i informacija, ali itekako manjka odgoja (edeba) i kulture.

„U ramazanskoj školi učili smo o brojnim odgojnim vrlinama a ibadet posta nam je pokazivao kako da ih praktično usvojimo“, podcrtao je, preporučivši vjernicima da insistiraju na stečenim osobinama sabura (strpljivosti), jasnom razlikovanju  suštinu od forme, bitnog od nebitnog i zalaganju na prioritetima u odnosu na nevažne stvari. Prepreke na tom putu, dodao je, su posvemašni egoizam i individualizam koji donose pustoš u ljudske živote i društvenu zajednicu.

„Ako se tome prepustimo postaćemo robovi ispunjavanja vlastitih hedonističkih želja, usmjereni samo da svaku svoju želju i strast zadovoljimo, ne videći druge pored sebe, niti će nas zaokupljati misao da se preispitujemo i pitamo kakvi smo to prema drugima! Vjera svoju suštinu zaimaće tek u susretu i interakciji s onim bližnjim i s onim drugim“, rekao je muftija.U argumentaciji iznesenih načela koristio je mišljenja zapadnih filozofa, islamskih učenjaka i pobožnih ljudi.

„Život prožimaju kušnje, borbe, nemiri, usponi i padovi. Kako god bilo, valja nam sačuvati pribranost, zrelost i mudrost. Niko nije imun na krize, nestabilnosti i slabosti. Za izgradnju društvene kohezije, snage i napretka, valja nam znati da nam treba povjerenje“, kazao je muftija.

Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s ličnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

„Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo!“, upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine.  Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka!

Na hutbi je prokomentirao i procese koji se vode u Mostaru oko preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa. „To je veliko  pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije.  Ko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati!“, poručio je muftija.

Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.