27.4.2023. 21:24
3
Efendić: Najavili smo da ne želimo biti dio nametnute vlade, nekima to nije bitno. Bitno je da su vlada, pa bilo kakva
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić putem društvenih mreža reagirao je na današnje odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta.


Efendić smatra da nove odluke važe samo za imenovanje jedne vlade koju predložili HDZ i Trojka.

“Kao što smo se i pribojavali, odluka Visokog predstavnika je “ad hoc” i važi samo za imenovanje jedne vlade koju su predložili HDZ i Trojka. Mi smo prije nekoliko mjeseci najavili da ne želimo biti dio nametnute (oktroisane) vlade, a nekima očito to uopće nije bitno. Bitno je da su vlada, pa bilo kakva. Visoki predstavnik bio je dužan da osigura demokratska pravila jednaka za sve, a ne da kod predlaganja jednog prijedloga vlade kaže da Ustav ne važi”, naveo je Efendić.

 Efendić smatra da ovakva vlada nikada ne može donijeti ništa dobro za građane.

“Svojom novom odlukom Visoki predstavnik je zapravo rekao da kod imenovanja vlade koja je predložena Ustav Federacije ne važi i neće se primjenjivati. U narednim slučajevima trebao bi kao da važi. To je nečuveno. Pravila u nečemu što bi trebalo da je demokratija mijenjaju se iz sata u sat, a sve u cilju da se favoriti OHR-a i međunarodne zajednice dovedu na poziciju. Kada se dovedu onda treba da rade za one koji su ih postavili, a ne za građane koji su izlazili na izbore. Takva vlada nikada ne može donijeti ništa dobro za građane. Ipak vjerujem da je bez obzira na sve Parlament neće ni potvrdit”, napisao je Efendić.

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana sutra s početkom u 14.00 sati. Na dnevnom redu će biti imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i aktuelni prijedlog sastava nove Vlade FBiH predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, navodi N1. 


(A.R.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.