3.5.2023. 13:38
1
Srbijanski književnik o užasu u Beogradu: "Ono čega sam se najviše plašio. To su djeca sa oružjem u rukama. Ovo nije samo propust roditelja, škole, već kompletnog društva..."
FOTO: Tanjug / Informer.rs screenshot
Stefan Simić iz Beograda godinama unazad svoju poeziju i prozu objavljuje putem društvenih mreža. Simić je danas putem zvaničnog Facebook naloga uputio emotivnu poruku povodom napada u Beogradu.

“Ono čega sam se najviše plašio. To su djeca sa oružjem u rukama. Ukidaju se humanističke nauke, nezadovoljstvo se kanališe kroz agresiju, osvetu. Ovo nije samo propust roditelja, škole, već kompletnog društva. Veliki je broj frustriranih mladih ljudi, koji ne vide perspektivu, i rješenje za svoje probleme vide u ubijanju nedužnih. Masovni je porast deprimirajućih poruka koji mlade ljude dovodi u stanje potpunog beznađa. Potpuno je pogrešno pričati samo o agresivnim pojedincima, i slati prazne moralne poruke, kompletno društvo je sve agresivnije.  Ljudi izgubljeni. I treba govoriti o uzrocima, a to je potpuno odsustvo pravca u kome idemo, gdje se ispušta iz vida ono najvažnije, a to je ljudskost. Ovo, nažalost, nije izuzetak, već uvertira gdje potisnuta agresija eskalira, umjesto da se razrješava. I bukvalno je svako meta. Starice, psi, žene, drugovi slučajni prolaznici. Svako je meta”, napisao je.

Potom je dodao:

“I u velikoj su zabludi oni koji će sve ovo svesti na pojedinačni slučaj nečijeg ludila. Potpuno sam siguran da bi mnogi mladi upotrijebili oružje da im se nađe u rukama. Čim se ovo desilo u ranim jutarnjim časovima, nije to sa predoumišljajem, već planirana akcija tokom praznika. A žrtve su svi. I nije ovo samo zadatak policije.  Nego kompletnog društva da shvati šta postaje i u kom pravcu ide. Svjedocima ovog slučaja, preživjelima, ovo će ostati trajna trauma. A za momka koji je pucao… Teško da ima nazad. O tome treba pričati. Da nasilje nije rješenje

Nažalost, nasilje je uvijek odgovor na neko drugo nasilje. I to je krug koji nema kraja. Saučešće svim žrtvama”, napisao je Simić. 

Podsjetimo, MUP Srbije u saopštenju potvrdio da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro djece i jedan nastavnik, navodi N1. 


(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.