31.5.2023. 16:01
0
Cero: Dvostruke presude za UZP dokazale da je na BiH izvršena agresija
Ma koliko bila individualna odgovornost u presudama, ovdje se radi o institucionalnoj odgovornosti presuđenih, navodi Cero komentirajući presudu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.


Cero, koji kontinuirano prati postjugoslovensku krizu, ističe da kako se radi o presudi za Udruženi zločinački poduhvat, te nakon prvog UZP-a za koji je presuđena hrvatska šestorka, jasno je da dejtonska rješenja ne mogu više podržavati ustroj BiH, s obzirom na dvije presude za UZP koje moraju imati refleksije na ustavni poredak naše države.  

“Prilikom uspostavljanja suda jedan od ključnih ciljeva bilo je utvrđivanje karaktera rata u BiH, a on je sada dvostruka agresija temeljem dvostrukog UZP-a. Ne može se više podržavati karakter nesretnog sukoba, kako je to navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, dodaje Cero. 

Karakter rata dvostrukom agresijom, kako kaže, podrazumijeva ustavnu reformu za suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. . 

“Dejtonska rješenja moraju biti prilagođena karakteru rata za suverenu državu Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje Cero.  

Zato, ne može se dogoditi da su kreatori rata protiv Bosne kažnjeni, a da učinci budu ovjereni. Učinci moraju biti otklonjeni, jer se radi o ljudima sa institiucionalnim kapacitetom. Prisustvujemo ovjeri učinaka, a kažnjavanju počinilaca i to se mora promijeniti", kaže Cero. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.