14.6.2023. 17:37
0
Inspekcija u Sarajevu i Tuzli izvršila 66 kontrola, zatečeno 45 radnika na crno
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla izvršili su 13. juna 66 inspekcijskih kontrola, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost pekarstva, ugostiteljstva, trgovine, građevine, djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, kao i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Ilidže, Hadžića, Novog Grada, Novog Sarajeva, Tuzle, Banovića, Živinica, Srebrenika, Gradačca i Lukavca s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

“U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 45 neprijavljenih radnika, 18 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jednog obveznika koji je obavljao rad bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao fiskalizirani fiskalni uređaj. Ističemo da je prilikom inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo zatečen 41 neprijavljeni radnik”, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanja neprijavljenih radnika, neposjedovanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćeno je šest objekata, doneseno je pet rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdato je 36 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.500,00 KM.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi one imale brži i veći preventivni učinak, jer sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od sankcije koja se izriče nakon dužeg perioda.

U saopćenju se navodi da će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije biti nastavljene i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.