18.6.2023. 8:35
0
Koliko su česti predbračni ugovori u BiH: "Sve počinje od toga - čije su kašike, viljuške, televizor, komoda. Kod nas se još smatra da onaj koji to predloži ima neki vid nepovjerenja prema supružniku"
Predbračni, odnosno bračni ugovor u Federaciji Bosni i Hercegovini je pravni dokument koji sklapaju supružnici prije i kada su već u brak.

Njime se uređuju prava i obaveze supružnika dok su u braku te u slučaju razvoda. Uz pomoć ovih dokumenta, koji se ovjeravaju na sudu, supružnici se mogu dogovoriti najčešće o imovinskim pitanjima.

Prema Porodičnom zakonu Federacije BiH, sva imovina stečena u braku smatra se zajedničkom. Ako se suprotno ne dokaže, prema riječima Omara Mehmedbašića, advokata, u slučaju razvoda, vode se beskrajni sporovi.

- Sve počinje od toga - čije su kašike, viljuške, televizor, komoda... Imovina koju je supružnik unio u brak je posebna. Međutim, ako, primjera radi, jedan od supružnika u braku dobije novac na lotu, on ga dijeli na pola, što je po meni nepravedno - navodi Mehmedbašić.

Predbračni ugovor je ugovor koji zaključuju budući supružnici prije stupanja u brak. Ovim ugovorom uređuju se njihovi imovinski odnosi. Drugim riječima, predbračnim ugovorom budući supružnici raspoređuju svoju trenutnu, ali i buduću imovinu za slučaj razvoda. Njegovim sklapanjem nastoje se izbjeći nepotrebni sudski procesi ukoliko dođe do razvoda braka.

Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera prilikom sklapanja braka, kao i tokom trajanja bračne zajednice. Bračni partneri se mogu sporazumjeti o svim imovinskim odnosima, a to znači da oni sami određuju koji će dijelovi imovine ući u bračnu stečevinu, u kojim postocima će imati suvlasništo u cjelokupnoj ili pojedinim dijelovima bračne stečevine i o njenoj podjeli. Potom određuju koja će imovinska prava ulaziti u posebnu imovinu. Bračni supružnici mogu ugovoriti i da poklon iz bračne stečevine uđe u posebnu imovinu jednog bračnog partnera.

- Imao sam slučajeva da je suprug kockar, napravio je velike dugove, a dug je zajednički, dakle dijeli ga sa suprugom, pa je pravljen bračni ugovor da žena ne bi trpila da joj kamatari dolaze na vrata ili da je tuže. Ako je žena u brak "unijela" stan, primjera radi od roditelja, i iznajmljuje ga, novac od kirije smatra se zajedničkim. Po meni je bračni ugovor pravedna stvar i ja sam ga sklopio sa svojom suprugom. U njemu stoji da svaka strana zadržava ono što je stekla u braku - pojašnjava Mehmedbašić.

Iako su predbračni i bračni ugovori u svijetu normalna i uobičajna stvar, u našoj zemlji su, prema riječima Mehmedbašića, još rijetki oni koji se odlučuju na to.

Oni koji se i odluče su imućniji ljudi, koji time žele zaštititi vlastitu imovinu. Međutim, oni koji se najčešće tuže oko bračne stečevine, prema riječima advokata, pripadaju siromašnijem sloju društva.

- Kod nas se još smatra da onaj koji to predloži ima neki vid nepovjerenja prema supružniku. Prema mom mišljenju, to je puno povjerenje jer kad vi potpišete ugovor, on stupa na snagu samo u slučaju razvoda braka. No kod nas ljudi još imaju konzervativna shvatanja i kad to neko i predloži, odmah dolazi do svađa. Pošto puno radim razvoda brakova, shvatio sam da je malo onih koji razmišljaju na način - da kad se jednom prestanu voljeti - koje su to muke na sudu, svega ima, često i osvete, a tuže se i zbog "nekog balvana ispred kuće" samo da bi se viđali na sudu - govori Mehmedbašić.

Na pitanje, kolika je cijena sklapanja predbračnog i bračnog ugovora, Mehmedbašić kaže kako ona ne zavisi od složenosti dokumenta te da notari uglavnom naplaćuju od 300 do 400 KM, piše Faktor.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.