14.11.2023. 21:32
3
Izjava advokata Omara Mehmedbašića izazvala brojne negativne reakcije: "Ubio je ženu, nije muhu na zidu"
Novi femicid koji se jučer desio u Sarajevu duboko je potresao bh. javnost. Anel Bećirović, ranije osuđivan za nasilničko ponašanje i druga krivična djela, usmrtio je majku svog četverogodišnjeg sina, Emiru M. Nakon četverosatne drame i pregovora sa policijom ubica je uhapšen, a posebnu pažnju javnosti izazvala je skandalozna izjava advokata Omara Mehmedbašića koji je, između ostalog, izjavio da će odbranu klijenta zasnivati na tome da je ubistvo počinjeno "kao kraj jedne ljubavne drame i da će dovesti svjedoke koji će potvrditi da je ubica volio svoju žrtvu."

Političarka Lejla Salihagić-Brcić pozvala je na Facebooku na poštivanje Kodeksa advokatske etike.

“Prema Kodeksu advokatske etike advokat prema protivnoj stranci treba nastupati obzirno i objektivno, te svojim ponašanjem mora služiti kao primjer humanosti i poštovanja ljudskog dostojanstva. Advokat Mehmedbašić je u obavezi svom klijentu pružiti najbolju uslugu, ali izjave koje daje za medije, posebno imajući u vidu okolnosti i posljedice slučaja, te osjetljivost javnosti, su izvan tih okvira, nisu u duhu Kodeksa, da ne kažem da su uvredljive za porodicu ubijene, ali i cjelokupnu javnost uznemirenu ovim krivičnim djelom. Šta više, opasne su jer daju opravdanje, možda i podstrek nekom budućem ubici žene – (ex)partnerice. Nažalost, ni to se neće mijenjati dok struka ne “ustane” protiv ovakvih ponašanja. Imamo ovdje advokata, bliža im je ova materija, možda ja nešto pogrešno vidim/cijenim, ali po meni, sramotne i opasne su izjave odbrane”, navela je Salihagić-Brcić.

Brojne reakcije građana na skandaloznu izjavu advokata Mehmedbašića uslijedile su na Facebooku, a i na društvenoj mreži X.


Mehmedbašić je, podsjetimo, advokat koji najčešće brani brojne osumnjičene za teška krivična djela po službenoj dužnosti.

Njegova današnja izjava izazvala je reakcije i kritike, jer, kako mnogi i navode, krši i Kodeks advokatake etike u kojem se ističe da je advokat dužan pri zastupanju stranaka sačuvati svoju nezavisnost, a interse stranke smije štiti samo sredstvima koja su u skladu sa zakonom, s dostojanstvom advokatskog poziva i s dobrim običajima koji nisu u suprotnosti s njegovom savješću, piše N1.

 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.