21.6.2023. 16:48
0
Ambasada SAD o Dodikovom negiranju opsade Sarajeva: Svijet neće zaboraviti
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagirala je na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je nedavno još jednom privukao pažnju skandaloznom izjavom, negirajući četverogodišnju opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Iz ambasade su kazali kako se radi o Dodikovom “novom padu u nastojanju da prekroji historiju i destabilizira BiH”.

“Opsada Sarajeva, koja je započela 5. aprila 1992. godine i trajala 1425 dana, uvjerljivo je najtemeljitije dokumentirani ratni zločin u historiji”, podsjetili su iz ambasade SAD-a.

Istaknuli su kako se opsada “odigrala pred očima svijeta”, ocijenivši kako Dodikov stav “označava novi pad u njegovim nastojanjima da prekroji historiju i destabilizira BiH”.

U izjavi se dodaje kako su činjenice vezane za rat u BiH tokom 1992-1995. “nepobitne” i da “svijet neće zaboraviti šta se ovdje dogodilo”.

Podsjećamo, Dodik je protekle sedmice, povodom obilježavanja “Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije”, za Srnu izjavio da su u srcima srpskog naroda i danas veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.

Tom prilikom je negirao i opsadu Sarajeva, koja je potvrđena presudama međunarodnih sudova.

“Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad” kazao je Dodik.

Izjava je izazvala niz reakcija, uključujući i one gradonačelnice glavnog bh. grada Benjamine Karić te člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.