29.6.2023. 15:40
0
Parlamentarac zatvorsku kaznu otkupljuje za 24.000 KM: Trebao "ležati" osam mjeseci
Jasenku Tufekčiću, aktuelnom delegatu i nekadašnjem dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije, odobren je zahtjev za isplatu osmomjesečne zatvorske kazne na koju je pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen zbog prevare u službi i krivotvorenja službene isprave.

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev Jasenka Tufekčića kojim mu je odobrena zamjena osmomjesečne zatvorske kazne za novčanu u iznosu od 24.000 KM, piše Detektor.

U odgovoru Detektoru iz Općinskog suda navode da je postupak izvršenja odluke u toku, te da dokaz o uplati još uvijek nije dostavljen.

Tufekčić je u novembru 2022. godine priznao krivicu i s Tužilaštvom Kantona Sarajevo potpisao sporazum za krivično djelo “prevara u službi i krivotvorenje službene isprave”.

On je, prema sporazumu, bio dužan vratiti 35.912 konvertibilnih maraka za načinjenu štetu Federaciji Bosne i Hercegovine, što je i učinio nekoliko dana poslije podizanja optužnice i prije izricanja presude.

Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo iz oktobra 2022. godine Tufekčić se teretio da je od jula 2011. do aprila 2017. podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA) – a u naloge za službeno putovanje upisivao je da je dolazio ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza, te je koristio automobil stranke, pa mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije, stoji u optužnici.

Kantonalni tužilac je Općinskom sudu dostavio 515 dokaza, a Tužilaštvo je pristalo na sporazum jer je Tufekčić prihvatio krivnju u ranoj fazi suđenja, te rekao da se kaje za učinjena djela i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Optužnica protiv njega potvrđena je u novembru 2022.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.