30.6.2023. 14:44
1
Čović: Nema Evropske unije sa strancima u institucijama BiH
Nakon današnjeg sastanka lidera stranaka trojke, lidera HDZ-a BiH i lidera SNSD-a, prisutnim medijima se obratio Dragan Čović koji je izjavio da je bila zahtjevna atmosfera i dosta konstruktivan sastanak.

Sagledali smo sve probleme rada ovog našeg partnerstva na nivou Bosne i Hercegovine. Pomalo smo spominjali i Federaciju. Nastojali smo prepoznati sve ono što nas opterećuje. Sve što smo stavili u prioritete završiti dinamikom, ali isto tako uvjeren sam da je ovaj sastanak bio više nego koristan zbog atmosfere u Bosni i Hercegovini koja se gradila u prethodnim danima, pa i oko ovog sastanka. Bez razgovora nema rješenja problema. Čini mi se da se treba ovo nastaviti i još dinamičnije. Ne smijemo ostavljati duže vrijeme da ne sjedimo zajedno. Vremenska praznina koja se ostavi uvijek se iskoristi od strane nekoga i to znači da naše partnerstvo nije dovoljno jako – rekao je Čović.

Dodao je da je jedan od prioriteta i Ustavni sud i strane sudije.

- Vrlo smo racionalno govorili da je naš put evropski i da nema alternative. 14 uslova bi trebalo ispuniti i to se poklapa sa onim 31 prioritetom. Želimo na praktičan način pokazati da se te teme više ne mogu izbjegavati. Jer ako izbjegavamo, ulazimo u veće probleme. Oko Ustavnog suda, pa i imenovanje iz Federacije na mjesto koje je upražnjeno već 10 mjeseci. Razgovarali smo o fiskalnoj problematici. Kad je evropska budućnost, želimo vrlo praktično dati odgovor na svih 14 prioriteta. Mislimo da ovo partnerstvo može to iznijeti – kazao je Čović.

Završen sastanak lidera stranaka trojke, Čovića i Dodika u Konjicu

Istakao je da je jasno kazao kolegama da je ovo njegova domovina te da poštuje ustav.

- To je jedina mjera ili okvir. Koliko bih ja drugačije uredio BiH ili svako drugi, ona ima svoj Dejtonski okvir i Aneks 4 i ja ga apsolutno poštujem dok ne dobijemo mogućnost napraviti drugačije okruženje. Taj Ustav definira puno pitanja o kojim mi sada želimo govoriti. Da li bi neko na drugačiji način uradio neku odluku ili ne, to je stvar izbora. Mi zajedno, svjesni svih razlika između nas, apsolutno svjesni ogromnih razlika između nas trebamo dogovoriti, za ono što mislimo da trebamo u interesu Bosne i Hercegovine. - Kršenje Dejtonskog sporazuma odudara od onog što sam sad rekao. Poštujem Ustav BiH, Aneks 4. Pokušajte i vi doživljavati i pročitati te dokumente i onda se odnositi prema njima, kao što ja pokušavam i reći „Da to je moj ustav, ja ga želim poštivati“. I ono što predvodi politika HDZ i Hrvatskog narodnog sabora je upravo to – poručio je Čović. 

- Ko je tumač Dejtonskog sporazuma? Ko tumači Ustav BiH, da li je ili nije u skladu sa Ustavom? Druga je stvar šta bi vi ili ja željeli od onog što se stvarno dešava na terenu. Pokušajte razumjeti ono što sam rekao. BiH ima vrlo jasan ustavni okvri. Idemo ga poštivati. Sviđa li se nekome ili ne, to je druga stvar.

Upitan je o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- Na tome radimo zadnjih 10 godina. Jedan od prioriteta je da treba donijeti novu odluku/zakon o Ustavnom sudu i riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu. Nema EU sa strancima u institucijama BiH. Kada i kako, to se moramo dogovoriti između sebe.


(Admir O.)

HDZCovic
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.