11.7.2023. 22:23
0
Skupština Grada Banjaluka podržala skoro 99 odsto tačaka dnevnog reda
Odbornici Skupštine grada Banjaluka danas su podržali gotovo 99 odsto tačaka dnevnog reda, među kojima je i odluka o besplatnim placevima - u početku za višečlane porodice, a onda i za mlade bračne parove.

Predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković je, nakon današnjeg zasjedanja, prvog nakon gotovo više od tri mjeseca neodržavanja sjednica gradske Skupštine, rekao da je skupštinska većina imala amandman na usvojenu odluku koja se odnosi na neograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

"Smatrali smo da se mora proširiti obuhvat, tačnije da budu obuhvaćeni svi objekti u nultoj i prvoj zoni. Usvojili smo i odluku o taksama, gdje su definisane cijene po zonama, a ugostitelji su ti koji će procijeniti da li im se isplati i da li će uplatiti taksu", naveo je Ninković.

Podršku nije dobila tačka koja se tiče upisne politike u osnovnu školu u naselju Ada.

Ninković je rekao da škola u Adi koja je u izgradnji zahvaljujući sredstvima Srbije sigurno neće ostati bez djece i da trenutno nije važno da li će biti centralna ili područna.

On je naveo da taj objekat još nema fiskulturnu salu, niti dovoljno kabineta za nastavu od petog do devetog razreda - za biologiju, hemiju, fiziku.

"Nije nam prioritet da uselimo učenike tu, a da onda nisu u adekvatnim prostorijama za odvijanje nastave", rekao je Ninković novinarima nakon sjednice na kojoj se nalazilo ukupno 90 tačaka.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je novinarima nakon sjednice da Banjaluka u oblasti turizma bilježi odlične rezultate, koji će biti još bolji zahvaljujući novoj odluci o neograničenom radnom vremenu za ugostiteljske objekte u centru grada.

"Omogućili smo da u nultoj i prvoj zoni ugostiteljski objekti rade do pet časova ujutru, uz odgovarajuće takse koje će plaćati Gradu", pojasnio je Kresojević.

On je naglasio da je Banjaluka prvi grad koji je sugrađanima obezbijedio besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, kao i besplatne projekte za izgradnju porodičnih kuća.

Usvojena je i odluka koja se tiče nastavka projekata "Voda dva" i "Voda tri", a usvojeni su programi i brojne odluke koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za nastavke značajnih projekata u naseljima Kuljani i Motike.

Usvojena je i odluka o oštrijim kaznama za uništavanje gradske imovine prema kojoj će sada kazne iznositi i do 3.000 KM, kao i odluke kojima su stvorene pretpostavke za nesmetanu izgradnju više vodovoda, za zamjenu postojeće LED rasvjetom na cijelom području grada i takozvano pametno upravljanje rasvjetom.

Doneseno je i više nacrta regulacionih planova, zatim odluka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod povoljnim uslovima, programi rada za ovu godinu i prošlogodišnji izvještaji o radu javnih ustanova Banski dvor, Centar za socijalni rad, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Turističke organizacije grada, kao i Gradske razvojne agencije.

Usvojena je i odluka o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz gradskog budžeta, iznosu stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2023/2024. godinu, kao i odluke o utvrđivanju naziva ulica u naseljima: Dragočaj, Ramići i Ada.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.