12.7.2023. 13:45
0
Projekat koji će generirati nova radna mjesta: Bihać dobiva punionicu vode
FOTO: alps
Vlada Unsko-sanskog kantona dala je zeleno svjetlo o pokretanju postupka dodjele koncesije preduzeću Green Water iz Kulen-Vakufa za korištenje vode s izvorišta Ostrovica, koje se nalazi nadomak spomenutog mjesta kod Bihaća.

Korištenje izvorišta
Navodi se kako se koncesija odnosi na korištenje izvorišta u količini od deset litara vode u sekundi radi flaširanja pitke izvorske vode i njene prodaje na tržištu.

Vlada je ovom prilikom zadužila Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da provede neophodne procedure kada se radi o dodjeli koncesionarskih prava u skladu s važećim zakonskim aktima. Ranije je svoju saglasnost na ovaj projekt dalo i Gradsko vijeće Bihaća te je istaknuto kako je riječ o projektu koji će imati ekonomsku važnost i generirati nova radna mjesta, prenosi Avaz.

Treba istaći kako je preduzeće Green Water još 2004. godine pokrenulo proizvodnju i flaširanje vode s izvorišta Ostrovica, kada je izgradilo i potrebna postrojenja te infrastrukturu. Međutim, proizvodnja je trajala tri godine i obustavljena je zbog nesretnog slučaja prilikom kojeg je stradao jedan od većinskih vlasnika fabrike.

U međuvremenu, preduzeće je dobilo nove vlasnike i odlučilo ponovo pokrenuti prekinutu proizvodnju, ali je problem s koncesionim pravima, čiji je rok važenja istekao.

Linija proizvodnje

- Zaključenjem koncesionog ugovora ostvarili bi se pozitivni finansijski efekti po Grad Bihać u vidu plaćanja novčanih obaveza od koncesionara, a potom i zapošljavanja i novih investicija - istakao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.