13.7.2023. 20:57
0
Prihvaćen zahtjev sudije Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževićeva za prijevremeno penzionisanje
Prihvaćen je zahtjev Zlatka Kneževića, sudije i potpredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da ode u prijevremenu penziju.

Ovu informaciju su objavile Nezavisne.

Istovremeno, odbijen je Kneževićev zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39. Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala.

Po ovom članu, odgađa se sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske. Imajući u vidu da je Knežević jedini sudija iz RS-a, brisanjem tog člana se onemogućuje da, u ovom slučaju, sjednice suda budu odgođene iz razloga nepostojanja sudije kojeg je izabrao NSRS.

Knežević je nedavno obavijestio predsjednika Narodne skupštine RS-a da će podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje sa 31. decembrom ove godine, kada stiče prvi uslov za to.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.