14.7.2023. 19:14
8
Tužilaštvo BiH naredilo SIPA-i provođenje predistražnih radnji protiv Bakira Izetbegovića zbog slučaja Božo Ljubić
Tužilaštvo BiH naredilo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provede predistražne radnje protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića "zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju Božo Ljubić".

U dokumentu koji je u posjedu Patrije, SIPA je Parlamentarnoj skupštini BiH napisala sljedeće:

Državna agencija za istrage i zaštitu postupa po Zahtjevu Tužilaštva BiH, broj: T20 0 KTK 0022381 22 od 3.7.2023. godine, koji je proistekao po osnovu zaprimljene anonimne prijave protiv Bakira Izetbegovića, bivšeg člana Parlamentarne skupštine BiH, zbog navodnog počinjenja krivičnog djela "neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava" iz člana 239. KZ BiH.

U konkretnom slučaju prijavljeno je neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu po apelaciji Ljubić (predmet broj: U 23/14 u kojem je djelimično usvojen zahtjev Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH).

U odnosu na naprijed navedeno, potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena, te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega?

Također, potrebno je da nam dostavite informaciju koje funkcije je prijavljeni obavljao u organima vlasti BiH u periodu nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH od 1.12.2016. godine, a koje su mogle imati utjecaja na izvršenje i provođenje navedene odluke, te kakvu je ulogu imao u provođenju, odnosno neprovođenju?

Imajući u vidu da se radi o Zahtjevu Tužilaštva BiH, molimo za hitnost u postupanju.


FOTO: Patria

 
8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.