19.7.2023. 14:17
0
Ćosić ponovo postavio spornu tablu, najavio krivične prijave i postavljanje još sedam ili osam sličnih tabli na sporedne ulaze u Istočno Sarajevo
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je danas ponovo postavljena tabla sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", koja je prije nekoliko dana uklonjena reagovanjem vlasti Kantona Sarajevo, te najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv kantonalnih vlasti.

"Podnijeću krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podnijeću i prijavu protiv Karićeve kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše `srpski zločinci`, a time se generalizuje jedan narod", poručio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla. "Mi nismo nasjeli na provokacije i ono što su željeli da postignu oni koji su rušili tablu. Na taj način pokazali smo da su nasilnici koji ne poštuju ni zakone ni procedure", rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

"Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva", rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

"Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice - na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo", poručio je Ćosić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.